El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, va assegurar ahir que està "valorant resoldre el contracte [de gestió dels menjadors escolars] per, a posteriori, suspendre'l". Balliu reaccionava així a la notícia avançada ahir per Diari de Girona sobre l'atestat policial que el Servei de Vigilància Duanera (SVD) ha entregat a la jutgessa del cas Manga amb les proves que el Consell de la Selva hauria pactat amb Eurest el concurs dels menjadors escolars.

Balliu va assumir la presidència després d'esclatar el cas el febrer de 2013, amb la dimissió del llavors president de l'ens Robert Fauria (CiU), detingut, imputat i en llibertat provisional. Balliu va recordar ahir que, quan va entrar de president, el primer sobre del concurs que havia d'adjudicar el contracte "ja estava obert" i que sabia que el SVD havia demanat explicacions. Llavors, manté Balliu, va demanar "un informe valorant la licitació i els tècnics em van dir que tot era correcte. Els tècnics l'avalen. Jo no sabia com s'havia manegat tot això", va assegurar, "si hagués tingut una sospita ho hagués aturat i n'hagués començat un altre"

El president del Consell coneixia des de feia temps l'informe del SVD al que ahir es feia ressò aquest diari. "Ho vaig trobar gravíssim i crec que qui la fa la paga", va dir. Va contactar amb el seu advocat i "vaig fer un informe i el vaig enviar a la jutgessa de Lugo per demanar que porti la causa aquí i es jutgi ja". Curiosament, ara, després de conèixer-se públicament la notícia, Balliu afirma que valora "suspendre" el concurs, tot i que ahir va justificar que "ja havia demanat als tècnics que ho mirin", abans de la publicació d'aquesta notícia.

Les informacions sobre aquest cas dels menjadors també va deixar ahir reaccions de la resta de grups al Consell Comarcal:

MARTÍ nOGUÉpsc

El PSC és des de fa poc temps el soci de govern de CiU al Consell. Durant l'adudicació del contracte eren a l'oposició. Ahir, Nogué va recordar que "ja vam dir que no ens semblava correcte" el procés. "No hagués pensat mai que unes persones poguessin arribar a fer el que suposadament han fet, no ho comparteixo en absolut" i ara "haurem de parlar amb el president [del Consell] per veure les decisions que s'han de prendre", va assegurar.

francesc nadalfic

El portaveu de la Federació d'Independents de Catalunya també va recordar que no veien clar el contracte i es van abstenir al ple, va dir lamentant la manca d'informació que el govern dóna a l'oposició. "Anem als plens, tenen majoria i tot arriba gairebé cuinat". "Aquests quatre anys han estat un catxondeo i, si per alguna cosa passarà el Consell de la Selva a la història, és perquè no ha estat gens honest, i com més remenin més coses es trobaran", va dir. Nadal va retreure a Balliu que mantingués fins fa uns mesos el llavors gerent, Joan Burjachs. "Com es podia fiar d'un imputat?", "Quina credibilitat té aquest consell", es va preguntar?

joan salmeron icv-euia

"Ja vam dir que no estàvem d'acord amb la concessió, era molt rígida, no donava peu a què les escoles poguessin triar entre el Consell" o "fer-ho ells mateixos quan la llei dóna la possibilitat de triar", va assegurar Salmeron. "El Consell estava molt tancat", va afegir, i "per desgràcia CiU s'està lluint de glòria, no és només el PP a Espanya". Salmeron va lamentar que al Consell tot és "bastant opac" i va criticar que "és difícil saber coses". "No em sorprèn" el que ha passat.

ENRIC MARTÍNEZ PP

Martínez va ser el portaveu popular al Consell els dos primers anys d'aquest mandat i ja s'ho esperava. "Era claríssim, el plec estava fet a mida" i "ja vam dir que no hi estàvem d'acord i que hi havia indicis d'irregularitat". "Hi havia clàusules com que les empreses havien de facturar més de tres milions d'euros o servit més de 250.000 menú. Això era claríssim que estava fet perquè només es presentés una empresa". "No em sorprèn que surti això", va afegir per demanar "respecte a la presumpció d'innocència" de Jordi Orobitg (ERC) en saber que el SVD ha demanat a la jutgessa que l'imputi perquè llavors era soci de govern al Consell Comarcal.