Un nen olotí de sis anys està ingressat en estat crític a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona pel primer cas de diftèria que es diagnostica a Catalunya des de fa 32 anys i el primer de l'Estat des del 1987. Segons va confirmar el Departament de Salut, el menor, que està rebent tractament amb antitoxina diftèrica a l'UCI pediàtrica de la Vall d'Hebron, no havia estat vacunat.

El nen afectat havia començat a tenir símptomes el dia 23 de maig en tornar de colònies, però, davant l'empitjorament del seu estat, va ser ingressat a l'hospital de la Garrotxa, el 28. El mateix 28 es va comunicar la sospita de diftèria, el 29 es van enviar mostres al Centre Nacional de Microbiologia i el 30 els resultats del laboratori van confirmar el diagnòstic de la malaltia i se'l va enviar a la Vall d'Hebron. La infecció pot ser mortal i és molt poc freqüent als països desenvolupats gràcies a la vacunació generalitzada de la població i a la millora de les condicions higièniques.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya està coordinant les mesures de control necessàries -medicació preventiva i un reforç de vacunació- per evitar l'aparició de la malaltia entre les persones que han mantingut contacte amb la criatura. Segons va explicar la ?sotsdirectora de Vigilància i Resposta d'Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, es desconeix on i com va contreure el bacteri. Ahir a la tarda, tècnics de Salut Pública es van desplaçar a l'escola del menor, l'escola Cor de Maria d'Olot, per comprovar els carnets de vacunació dels companys de centre.

«Si les persones que han estat en contacte amb el pacient estan immunitzades no hi ha cap risc», ha dit Jané, que assenyala que estan treballant per descobrir quin és el «cas índex», és a dir, l'origen del bacteri, «encara que serà molt difícil saber-ho perquè hi ha portadors asimptomàtics».

La diftèria és una malaltia infecciosa produïda per un bacteri anomenat C. Diphteriae. Clínicament es pot manifestar amb afectació de les amígdales, la faringe, la laringe, la mucosa del nas i d'altres membranes mucoses o de la pell.

Quan el bacteri creix, allibera ?toxines que són transportades pel sistema circulatori i provoquen lesions principalment al cor, els ronyons i el sistema nerviós.

Fonamentalment es transmet per via respiratòria i normalment cal un contacte proper per al contagi. Els símptomes d'aquesta malaltia són variables, però freqüentment produeix mal de coll i secreció nasal, inflamació dels ganglis del coll, malestar general i febre. També pot presentar la formació d' una membrana que se situa a la faringe i que sagna amb facilitat i complicacions cardíaques i renals, entre d'altres.

La importància de vacunar

Salut recorda que la forma més efectiva d'evitar la malaltia és mantenir un elevat nivell de vacunació. Per això, destaca la importància de complir amb el calendari vacunal «per evitar la reemergència de malalties greus que pràcticament havien desaparegut del nostre entorn».

La vacunació és recomanada, però no obligatòria. El calendari de vacunacions de Catalunya preveu l'administració de sis dosis. Les tres primeres són als dos, quatre i sis mesos d'edat i la vacuna és hexavalent, perquè combina amb els antígens de la diftèria amb cinc malalties més com el tetanus, la polio o la tos ferina. Als divuit mesos es vacuna un altre tipus de presentació que combina cinc antígens i és la vacuna pentavalent. Entre els quatre i els sis anys se n'administra una dosi de record amb una vacuna que combina tres antígens i entre els catorze i els setze anys, una antitetànica amb antidiftèrica d'adults.