La Unitat de Neuropsicologia i Rehabilitació Cognitiva dels hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt ha començat a aplicar una teràpia de rehabilitació cognitiva als pacients que han patit un traumatisme cranioencefàlic. L'objectiu és avançar en la seva recuperació integral i reduir els efectes que les lesions sofertes poden causar-los sobre funcions com la memòria o la parla.

Fins ara, ja hi havia dues unitats de rehabilitació cognitiva multidisciplinàries: l'una ubicada al Centre d'Especialitats Güell i molt centrada en pacients que havien patit un ictus, i l'altra al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, especialitzada en processos de demència. Ara, amb la integració dels serveis de Neurologia dels dos centres, s'ha creat la Unitat de Neuropsicologia i Rehabilitació Cognitiva, que està coordinada pel doctor Jordi Gich, de manera que els professionals de neuropsicologia s'han incorporat a les sessions clíniques del Servei de Neurocirurgia per valorar els pacients en fase aguda de traumatisme cranioencefàlic provocat, majoritàriament, per un accident.

Primer se'ls fa una valoració específica a la planta d'hospitalització mateixa i es programa la seva derivació cap a una de les dues unitats específiques en un màxim de 15 dies després de l'alta. Al mateix temps, s'inicia la rehabilitació cognitiva durant l'hospitalització. L'exploració neuropsicològica que se'ls practica determina quines àrees del cervell estan alterades i amb quina intensitat i, a partir d'aquí, s'inicia una teràpia amb exercicis adaptats destinats a estimular i recuperar la funcionalitat de les zones afectades.

Traumatisme cranioencefàlic

El perfil predominant del pacient hospitalitzat per traumatisme cranioencefàlic és el d'un home jove que ha patit un accident de trànsit o laboral, i que presenta una intensitat variable de dèficit cognitiu. Aquest dèficit pot estar relacionat amb la memòria, la capacitat de resoldre problemes quotidians, la velocitat amb què treballa el cervell i la dificultat per trobar paraules concretes durant la parla. En algunes ocasions, el traumatisme pot estar acompanyat de trastorns conductuals associats, que es manifesten amb agressivitat o irritabilitat.

Per la diversitat que poden presentar els casos de traumatisme cranioencefàlic, amb afectacions a nivell cognitiu, conductual, físic, emocional o social, és important la intervenció conjunta i interdisciplinària de molts professionals. Així, a més dels neuropsicòlegs, en aquest procés de rehabilitació hi poden intervenir professionals de neurologia, medicina rehabilitadora, teràpia ocupacional, psicologia clínica, psiquiatria, logopèdia i d'altres teràpies.