20 de juliol de 2015
20.07.2015

Les matemàtiques ajudaran a predir el tipus d'incendi que patirà cada paisatge

L'eina desenvolupada per investigadors del CTFC i el CREAF permetrà millorar l'estratègia per lluitar contra el foc

20.07.2015 | 00:00
Les matemàtiques ajudaran a predir el tipus d'incendi que patirà cada paisatge

Un equip d'investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i de la unitat tècnica GRAF dels Bombers de la Generalitat de Catalunya ha trobat la fórmula matemàtica per saber la probabilitat que té un paisatge de patir un tipus d'incendi o un altre, segons les característiques de la seva vegetació, el tipus de terreny i les condicions climàtiques.
Els investigadors han analitzat les dades dels incendis forestals ocorreguts a Catalunya en els darrers vint anys. L'estudi, publicat a la revista International Journal of WildlandFire, revela que existeix un patró per a cada un dels tres tipus de propagació d'incendis forestals identificats pels equips de bombers.

"Els incendis conduïts per la forma del terreny, que es desplacen per moviments d'aire similars a les brises, depenen de factors com el pendent i l'orientació de les vessants. Aquests incendis són els menys perillosos i fàcils de controlar", explica Andrea Duane, investigadora del CTFC i primera autora d'aquest estudi.

Un altre tipus d'incendi, els convectius, apareixen a llocs on s'acumula molta biomassa i hi ha molt combustible disponible. Es propaguen de manera virulenta en totes direccions i es consideren els més grans i destructius. "Aquests incendis es manifesten a principis dels anys 90, pel progressiu abandonament del món rural i de les activitats tradicionals al voltant dels boscos, juntament amb la manca de gestió forestal", explica Míriam Piqué, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

El tercer tipus d'incendi es propaga amb el vent i depèn de factors que no es poden modificar, com el propi vent i la topografia. "Són molt perillosos i difícils de controlar, perquè el vent pot canviar de direcció i intensitat de forma sobtada. La seva gestió preventiva, a més, suposa un repte afegit, ja que depenen fortament de variables climàtiques difícils de gestionar", explica Marc Castellnou de GRAF-Bombers.

Útil per prevenir

Els investigadors asseguren que el treball obre la porta a noves estratègies de gestió territorial i forestal segons els de patrons de propagació dels focs.

"Si coneixem les variables que provoquen un tipus d'incendi o un altre, podrem aplicar diferents mesures de gestió. No només ajudarà a planificar les actuacions dels bombers davant els incendis, sinó que també ens permetrà actuar preventivament", diu Lluís Brotons, investigador del CREAF al CTFC, i remarca la necessitat de la gestió i les aclarides del sotabosc per reduir la magnitud d'alguns incendis.

L'estudi, expliquen els seus responsables, pot tenir un gran impacte en la recerca dels règims d'incendis en un escenari de canvi global.
"Ens trobem en un context en què no sabem com evolucionaran els incendis en un futur. El que sí que sabem és que els canvis ambientals com canvis en l'ús del sòl o en la coberta vegetal canviaran l'estructura dels boscos i, per tant, també pot variar la dinàmica dels incendis", conclou Andrea Duane.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook