Les conseqüències del fort temporal que va viure la comarca de l'Alt Empordà dimarts encara ahir eren visibles. Un dels punts més afectats va ser el municipi de Sant Pere Pescador, on en poques hores es van inundar baixos, locals i garatges d'un dels punts més baixos del municipi on, segons veïns i comerciants, no és la primera vegada que es produeix una situació així. Malgrat això, alguns dels afectats coincideixen a dir que la situació viscuda fa dos dies va ser excepcional per la quantitat d'aigua acumulada en poques hores però reclamen solucions.

"Aquí ens trobem en un punt baix del poble però tant com ahir no ho havia vist. El que passa aquí és que el clavegueram és vell i no engoleix prou. Per això, quan cau un ruixat fort passa això. Però una entrada d'aigua al local com la d'ahir (abans d'ahir pel lector) no ens hi havíem trobat mai", explicava ahir el propietari d'un bar del municipi i també regidor, Blai Bahí. Precisament, diu, l'Ajuntament té previst fer una actuació que ajudi a resoldre, en part, la problemàtica. "De fet, això estava previst començar-ho la setmana que ve però se'ns ha avançat. Es volen posar uns tubs per treure ?l'aigua plujana que vagi directe a riu i que no passi per la instal·lació que hi ha, que és vella. Creiem que això servirà per paliar els efectes ?mentre no es faci una actuació més ?global", diu Bahí. El seu local no va patir desperfectes i la pluja no els va fer tancar en cap moment: "de fet els clients ens van ajudar i tot, arremangant-se per treure aigua".

Qui sí que va patir danys importants és un locutori que hi ha a l'encreuament entre la carrertera que va a Figueres i el carrer Delícies. El seu treballador, en Youssef Lahcen, diu que fa cinc anys que són víctimes d'inundacions recurrents. "Hi havia més d'un pam d'aigua", explica tot recordant que a l'establiment hi tenen diversos aparells electrònics com ara ordinadors. "Se'ns han espatllat coses, és clar. Ja hem fet dues denúncies perquè no és normal que passi això", afegeix. I és que el local, ubicat a peu de carretera, tenia fins i tot posada una tanca metàl·lica als baixos que l'aigua va aconseguir superar. Al restaurant Ca la Teresa del carrer Sant Sebastià (un dels més afectats pel temporal) va ser un altres dels que van veure com l'aigua els entrava portes endins. Una de les treballadores que hi havia, Pilar Viñolas, explicava ahir, quan el local ja no presentava cap símptoma d'haver estat pres per l'aigua, que tot i els vint centímetres d'aigua que s'hi van acumular no es van haver de lamentar desperfectes i va recordar que, fins i tot, els clients els van ajudar. "Jo no ho havia vist mai com ahir. Als pàrquings els havia passat altres vegades però aquí així no, mai vint centímetres d'aigua", va afegir. I és que un dels punts més afectats va ser precisament l'edifici número 41 d'aquest carrer, on hi ha un garatge de dos nivells. Ahir al matí, uns operaris bombejaven l'aigua acumulada a l'aparcament mentre alguns veïns revisaven desperfectes. Un d'ells, l'Hugo, té el Baix 1r, tot i que no hi resideix habitualment. Ahir després de saber el que havia passat hi va anar i es va trobar amb un pis brut i amb restes de l'aigua que hi havia entrat. "No fa gaire que estem al pis però no ens hi havíem trobat mai", insisteix. Una altra veïna, la Maria, viu al mateix bloc però a la banda del darrere. Diu que ja ha vist dues inundacions al bloc en l'any i mig que fa que hi viu i que, de fet, no va quedar-se cap aparcament pel perill. "Hi ha traster però no el podem fer servir perquè sempre està florit de la humitat. No sé quina solució hi ha perquè estem al costat d'Aiguamolls", diu.