Uns 420 malalts d'hepatitis C de les comarques gironines ja reben tractament amb els nous fàrmacs contra la malaltia. La Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C es va ?reu?nir ahir al matí amb el delegat territorial de Salut, amb qui van contrastar informació i li han traslladat les seves reclamacions. La plataforma assenyala que «s'està anant pel bon camí» però critiquen que encara cal agilitzar més el procés, receptar els nous medicaments a tots els afectats i lamenten que els nous fàrmacs «s'han fet esperar massa».

Segons les dades aportades per la plataforma, a finals de setembre a la Regió Sanitària de Girona s'havien detectat 1.159 malalts, 424 dels quals ja estan rebent tractament amb els nous medicaments, més eficaços. El 95% dels pacients gironins que es troben en la fase 4 d'aquesta malaltia -la més avançada i greu- ja estan rebent tractament amb els nous fàrmacs, però la xifra disminueix fins al 75% en el cas dels malalts que es troben en la fase 3. «Ens han dit que, seguint criteris clínics, s'estan tractant persones que es troben en totes les fases. Estem contents perquè ja es comencen a tractar persones en fases més inferiors com la fase 2 o 1 amb els nous fàrmacs», va afegir la coordinadora territorial de la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C de Catalunya, Déborah Ceballos.

Des del Departament calculen que fins a dia 30 de setembre del 2015 s'havien invertit 10 milions d'euros per a la compra i lliurament d'aquests nous medicaments que, segons els estudis, són més eficaços però tenen un preu més elevat. «Hi ha un percentatge ínfim de persones que s'han tractat amb els antics fàrmacs, perquè així ho recomanaven els criteris clínics», va dir Ceballos.