Esquerra Republicana ha designat l'excap de llista del PSC a Girona Pia Bosch com a nova assessora del grup d'ERC de la Diputació de Barcelona. Bosch tindrà una retribució de nivell N5 que li comportarà un sou mensual de 3.505,62 euros bruts mensuals, amb 14 pagues anuals, que representen 49.078,68 euros en total.

Bosch va començar la seva tasca el passat 6 de novembre, segons s'especifica en el Decret de presidència aprovat el 19 de novembre.

L'exlíder socialista va anar apartant-se dels socialistes en veure que perdia suports interns, com també ho van fer altres representants socialistes com Marina Geli o el mateix Joaquim Nadal.

Els socialistes tenien des de l'inici de mandat set diputats i eren el segon grup més nombrós a l'ens provincial. Però la mateixa Bosch i Pere Albó van acabar el mandat com a diputats no adscrits. Havien abandonat el partit i el grup socialista, però no van deixar la Diputació, on van continuar fins a les eleccions municipals. Els dos van passar a ser militants destacats de la nova formació Moviment d'Esquerres (MES), que reuneix els escindits del PSC.

Pia Bosch va ser una de les deu membres de l'executiva del PSC gironí que el 22 d'abril de 2014 va anunciar que dimitia per discrepàncies amb la direcció. Des de llavors, ha admès en reiterades ocasions que no se sentia identificada amb el projecte socialista. Malgrat això, va ser ratificada com a portaveu municipal en una reunió del grup socialista de l'Ajuntament. Al final del mandat sis dels set regidors del PSC, entre els quals hi havia Pia Bosch, van abandonar el grup socialista.

Bosch ja havia fet un pas en anunciar que no participaria en les primàries del PSC per escollir alcaldable a la ciutat de Girona, tot i ser la portaveu del grup municipal. Bosch va tornar a ser crítica amb la línia del partit i va assegurar que no s'hi sentia identificada i va anunciar que la seva opció passava per "contribuir" a generar una alternativa d'esquerres a l'Ajuntament de Girona al marge de les sigles del PSC.

En aquella conferència pública, ja es va augurar un acostament als republicans. Van assistir destacats representants d'ERC, com el vencedor a Catalunya de les recents eleccions europees, Josep-Maria Terricabras i també la diputada i exconsellera Marina Geli, que també va seguir el mateix camí en sortir del partit.

Però en les eleccions municipals del maig passat, quan ja formava part de Moviment d'Esquerres (MES), es va quedar fora de la llista conjunta elaborada amb ERC. Els republicans van posar una condició als escindits socialistes: que no ocupessin llocs de rellevància. Com a conseqüència, Bosch no va entrar al consistori i també va perdre l'oportunitat de seguir a la Diputació de Girona.

Posteriorment, diverses militants de MES l'han postulada per a la llista al Parlament per ERC-MES, però en el pacte amb Junts pel Sí, també en va quedar fora. En els últims temps s'havia arribat a especular que Bosch formés part de la candidatura republicana al Senat.