Dels dos milions d'assumptes que van ingressar el passat trimestre en els jutjats espanyols, 30.677 han estat a la demarcació de Girona, cosa que suposa una disminució del 9,1% respecte al segon trimestre, segons les dades facilitades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). La Jurisdicció Penal -instrucció, instància, menors, penals, violència domèstica, vigilància penitenciària i Audiència Provincial- és la que acumula el nombre més elevat d'ingressos (24.339), seguida a molta distància per la Jurisdicció Civil -instància, mercantil, família, seccions civils de l'Audiència Provincial- (5.310 assumptes), la Jurisdicció Social (765) i la Contenciosa-Administrativa (263).

A la Jurisdicció Penal els assumptes es tradueixen en sentències, decrets i resolucions, essent aquestes darreres les que suposen el volum més gran de feina, ja que se n'han dictat un total de 19.060 al llarg del tercer trimestre, la major part de les quals, com és lògic, als Jutjats de Primera Instància i Instrucció, que també són els que han dictat més sentències (704), seguides d'aprop pels jutjats penals (615) i les seccions penals de l'Audiència Provincial (270). Això no evita que al final del període aquesta jurisdicció tingui encara 16.827 assumptes pendents de resoldre, i és que s'ha de tenir en compte que als casos ingressats durant el tercer trimestre s'han de sumar els que estaven pendents de resoldre el segon trimestre.

Encara que la Jurisdicció Penal és la que acumula més volum de casos, és la Jurisdicció Civil la que ha dictat més sentències durant els tres darrers mesos (3.268), un terç més que la Penal. Els Jutjats del Contenciós-Administratiu són els que menys sentències imposen, 31 en tres mesos i 149 en tràmit al final del període.

Les dades del CGPJ també apunten que, en termes generals, les taxes de congestió han disminuït en totes les jurisdiccions, encara que això no és així als Jutjats de Violència contra la dona, que té una congestió del 21,4%, a les seccions civils de l'Audiència Provincial (63,4%) i també a les seccions penals (4,9%).

En el conjunt de seccions ara hi ha 35.327 assumptes pendents.