L'Ajuntament de Besalú -en el seu darrer ple- va acordar per unnanimitat aprovar la memòria valorada d'una planta potabilitzadora d'aigua i un dipòsit de cua. Segons explica Lluís Guinó (alcalde de Besalú per CiU), la memòria va lligada a la construcció del polígon de la sortida sud. És una superfície comercial que ha d'acollir una important factoria del ram de les càrnies.

Guinó també apunta que la planta potabilitzadora i el dipòsit es faran en dues fases. La primera inversió anirà a càrrec de la Junta de Compensació del Polígon. És a dir, es pagarà amb recursos privats. En una segona part, la idea és incloure les necessitats de potabilitació de la localitat a la planta. La previsió és que la planta potabilitzadora es construeixi al costat dels actuals dipòsits.

La construcció de la planta potablitzadora és una vella reclamació de l'Ajuntament de Besalú. Des del 2010, l'Ajuntament disposa d'un projecte de per a una planta potabilitzadora d'aigua. Es tracta d'un equipament amb capacitat per potabilitzar 500 metres cúbics diaris. El cost del projecte en un principi s'havia de repartir entre l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Ajuntament. La corporació municipal s'havia de fer càrrec de l'edifici i l'Agència Catalana de l'Aigua de les estructures tècniques., les quals estaven valorades en 303.000 euros. Això no obstant, encara faltaven uns 160.000 €, pels quals l'Ajuntament va demanar ajuda al Consell Comarcal de la Garrotxa. L'ens comarcal va deixar el projecte sobre la taula amb la voluntat d'ajudar quan hi hagués més concrecions sobre el finançament.

Polígon industrial

A finals del 2013, el conseller Felip Puig (del Departament d'Empresa i Ocupació) va anunciar la ubicació a Besalú d'una factoria de la indústria càrnia. L'equipament requeria la creació d'una superfície industrial. Per crear-la els Ajuntaments de Besalú i de Sant Ferriol van modificar els seus Plans d'Ordenació Urbanística i van crear un ens per la creació conjunta del consorci.

La nova àrea industrial canviarà totalment l'aspecte de la zona agrícola de cal Tit i can Muntanyà, al terme de Besalú. És una zona de 36.447 metres quadrats que s'estén a l'est de l'aparcament del pont, a l'altra banda de l'actual polígon de les Forques en direcció a la muntanya de Sant Ferriol. El polígon ara acull un establiment de venda de caravanes, una paperera i d'altres indústries i tallers. La modificació canviarà els dos àmbits a través d'un carril paral·lel a l'actual travessa de la N-260.

La primera actuació per a la creació del polígon va ser l'enderroc de la fàbrica de guix, Cargues Blanques, al novembre del 2014. La segona acció va tenir lloc al juny, quan van començar a ?obrir les rases i a posar els tubs per tal de començar la urbanització.

Ara l'Ajuntament ha aprovat les primeres tramitacions per adequar el servei d'aigua potable a les necessitats de la nova indústria. Les factories càrnies necessiten d'un servei d'aigua considerable per a la neteja i la producció.