L'hospital Josep Trueta de Girona va tancar l'any 2015 amb vint donants d'òrgans, més del doble que el 2014. Habitualment a Girona hi havia una desena de donants multiorgànics; el 2013 van ser nou i el 2014, vuit, segons les dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Les xifres del 2015 converteixen el Trueta en l'hospital no trasplantador -és un centre extractor, és a dir, que només s'hi fan extraccions d'òrgans i no trasplantaments- amb més donacions de Catalunya.

L'augment de donacions d'òrgans ha coincidit amb la implantació d'un nou projecte al centre que pretén detectar tots els possibles donants i reduir les negatives familiars. Des del gener de l'any passat, l'hospital Josep Trueta compta amb una coordinadora de trasplantaments, una figura que l'OCATT vol potenciar per a implantar el model territorial de donació a Girona i teixir una xarxa entre els centres comarcals i el de referència per a coordinar el procés d'extracció d'òrgans quan arriba una donació.

La coordinadora de trasplantaments del Trueta, la doctora Núria Masnou, va explicar fa uns mesos a Diari de Girona que a mesura que s'implanti aquest model d'organització territorial anirà augmentant la xifra de donants de les comarques gironines. De fet, ella mateixa augurava que, amb aquest nou sistema que treballa fent pedagogia entre pacients, professionals sanitaris i famílies, s'arribaria a doblar l'activitat de donació al Trueta.

L'any 2014 a l'hospital Trueta es van detectar 15 casos de mort encefàlica, que es van convertir en vuit donants reals, i el 2013, 17 casos; amb un resultat final de nou donants reals. El programa implantat a la demarcació ha permès detectar més possibles donants i incrementar els donants reals, en gran part reduint les negatives familiars. En aquest sentit, el 2015 les negatives familiars van suposar el 5% dels casos, molt per sota de la mitjana catalana que és del 14%.

En total, informa l'hospital de Girona, es van detectar 24 possibles donants, una vintena dels quals van esdevenir donants reals, en tres hi va haver contraindicacions mèdiques i una negativa familiar.

Habitualment, les extracions es fan en pacients que han tingut una mort cerebral o encefàlica -una aturada irreversible de les funcions cerebrals-, però la normativa legal al nostre país també permet que siguin donants d'òrgans persones que pateixen una aturada cardíaca controlada dins un centre sanitari quan la situació també és irreversible. És el que es coneix com a mort per assistòlia controlada i l'any passat, per primera vegada, es van extreure a Girona òrgans d'un pacient mort per aturada cardíaca, mentre que els 19 restants van ser per mort encefàlica.

Gràcies a la vintena de donants gironins es van poder fer 27 trasplantaments de ronyons, nou de fetge, cinc de cor, nou de pulmons i dos de pàncrees, de manera que es van ajudar 52 malalts, duplicant la xifra del 2014, quan van ser 24 els pacients receptors d'un òrgan extret al Trueta.

La llista d'espera es manté

Pel que fa a la llista d'espera, a 31 de desembre de l'any passat, hi havia 89 pacients gironins esperant un òrgan per a rebre un trasplantament. És una dada lleugerament superior a la de fa un any, quan eren 86.

També ha augmentat la xifra de gironins que van accedir l'any passat a un trasplantament: si fa dos anys eren 66 -43 dels quals van ser trasplantaments de ronyó-, l'any passat van ser 78.