13 de març de 2016
13.03.2016

El Govern defensa que hi ha 'arguments suficients' perquè Medinyà sigui independent

La consellera de Governació s'ha reunit aquest diumenge al migdia amb la comissió gestora per mostrar el seu suport

13.03.2016 | 15:15

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, s'ha reunit aquest diumenge al migdia amb la comissió gestora de Medinyà per mostrar el suport i empara del Govern a aquesta vila després que l'executiu espanyol en funcions presentés un recurs d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional (TC) contra la llei catalana que permet la creació d'aquest nou municipi. Borràs ha fet una crida a la tranquil·litat i ha criticat la manca de diàleg i 'les contradiccions' del govern espanyol que, per una banda, ha presentat el recurs al TC, però per l'altra, ha acceptat que la vila tingui NIF i Jutjat de Pau.

'No s'aclaren gaire; hi ha arguments suficients per validar que Medinyà sigui un municipi independent', ha assegurat la consellera. La comissió gestora de Medinyà han destacat que tot i els impediments continuaran treballant com han fet fins ara i que el proper dimecres realitzaran el segon ple del poble on s'aprovaran les primeres ordenances, el pressupost i la creació de la plaça de secretari o interventor de poble.

La reunió ha arrencat puntualment a les dotze i ha comptat amb la presència de tots els membres de la comissió gestora de Medinyà i la consellera de Governació, Meritxell Borràs. A més, també hi han assistit com a convidats els dos regidors del consistori de Sant Julià de Ramis, membres del grup Medinyà 1972 ' Entesa, l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, el vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, el delegat del Govern a les comarques gironines, Eudald Casadesús, i diversos regidors i veïns de Sant Julià de Ramis i Medinyà. La reunió, que s'ha fet a porta tancada, ha durat pocs minuts.

Tal i com ha explicat la consellera, ha servit més com una visualització del suport del Govern a la causa de Medinyà després de conèixer que el Consell de Ministres del govern espanyol havia aprovat un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei 8\/2015 del Govern de la Generalitat per la qual es podia restituir i crear el municipi de Medinyà. Tal i com van explicar l'executiu espanyol, la norma catalana vulnera diversos articles de la Llei de Bases de Règim Local que estableix que els nous municipis han de tenir, com a mínim, cinc mil habitants.

Un aspecte que Medinyà no compleix ja que ronda els 850 veïns.'El govern espanyol ho ha portat al TC sene haver volgut dialogar amb el Govern; hi ha arguments suficients per validar que Medinyà sigui un municipi independent', ha remarcat la consellera. En aquest sentit, Borràs ha volgut posar de manifest 'les contradiccions' i 'incongruències' de l'executiu en funcions de Mariano Rajoy que, d'una banda, presenta un recurs d'inconstitucionalitat, mentre que per l'altra ha acceptat que Medinyà tingui un NIF i a partir de l'1 d'abril ja disposi de Jutjat de Pau.

'No s'aclara gaire el govern espanyol i per això estem aquí, per mostrar el recolzament del Govern a la comissió gestora', ha insistit Borràs tot i que no ha entrat a desgranar en què consistirà el suport de l'executiu català. Segons Borràs, Medinyà no tindrà 'cap impediment' per fer els passos necessaris per anar-se consolidant i construint com a poble segregat de Sant Julià de Ramis. 'La llei que el govern comenta es basa amb la LRSAL que ja hi ha una sentència que invalida una part i esperem que quan el Tribunal Constitucional s'hagi de posicionar sobre Medinyà, doncs ja tinguem aquesta llei', ha comentat.

No obstant això, la consellera ha lamentat que amb el recurs al TC, s'ha trencat la comissió bilateral que hi havia entre l'Estat i la Generalitat per tractar de forma constructiva la qüestió de Medinyà. Una comissió que va arrencar ara fa uns mesos però que no ha tingut èxit ja que el govern espanyol no va 'acceptar les propostes' de l'executiu català i, en cap moment, es van trobar físicament representants dels dos governs.

NIF i Jutjat de Pau

En aquest sentit, Borràs ha fet una crida a la calma i ha assegurat que Medinyà podrà realitzar el proper dimecres 16 de març el seu segon ple, tal i com tenien previst. Un plenari on la comissió gestora té previst aprovar els primers pressupostos, ordenances, convenis amb Sant Julià de Ramis i es tirarà endavant la creació de la plaça de secretari o interventor que necessiten. 'Ja disposem de NIF i ens han explicat que a partir de l'1 d'abril ja podrem obrir el Jutjat de Pau, això ja camina solet', ha explicat la presidenta de la comissió, Montserrat García. A més, està previst que properament comenci a funcionar la comissió paritària que serà l'encarregada de separar el deute i el personal dels dos pobles. 'Hi ha molt feina a fer però la farem amb il·lusió, amb el suport del Govern de la Generalitat i els problemes que vagin apareixent els anirem resolvent', ha explicat García.

Segons ha comentat, en un primer moment, la notícia del recurs d'inconstitucionalitat els va caure a sobre 'com un gerro d'aigua freda' però aquest diumenge, dos dies més tard, no els sembla 'una notícia tan dolenta'. 'Quan ens van dir que el recurs no suposava la suspensió de la lleu vam respirar perquè podem continuar fent la feina tal i com ho fèiem fins ara', ha conclòs. La trobada ha finalitzat amb crits 'd'independència' per part dels veïns de la vila que s'han reunit en una de les sales de la seu del nou ajuntament de Medinyà que ja s'ha pogut moblar gràcies a una subvenció de la Diputació de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema