Francisco Pamplona és el nou comissari provincial de la Policia Nacional a Girona. Fa més de 40 anys que està al cos i ha desenvolupat la seva carrera a Catalunya, on va arribar el 1974. Ha ocupat diversos càrrecs. Ha estat inspector en cap a l'aeroport; també va ser el comissari coordinador de fronteres a les comarques gironines i, fins fa pocs dies, era el cap d'operacions provincial a Girona.

Quin és l'objectiu primordial de la Policia Nacional en aquests moments a la província?

És l'estrangeria i la delinqüència en general i, dins d'aquest últim tipus, ens estem centrant en un tipus: la delinqüència organitzada. Tenim un pla dins de la Direcció de la Policia, el Pla nacional contra la delinqüència organitzada, que es va desenvolupant fa més de dos anys a la Jonquera amb extensió a la resta de punts fronterers.

Quin perfil tenen aquests delinqüents del crim organitzat?

N'hi ha de quatre tipologies: busquem els que estan relacionats amb el tràfic de substàncies estupefaents, tràfic de vehicles i els relacionats amb els delictes contra el patrimoni, que aquí a Catalunya parlaríem de robatoris a l'interior d'habitatges. I, finalment, hi ha els delinqüents relacionats amb el tràfic d'éssers humans. Tot això, amb independència del que es pugui intervenir amb altres infraccions com, per exemple, d'intervenció de diners .

Aquests controls impliquen tornar a tenir fronteres?

Els fem en autopistes i carreteres de l'Empordà i són complementaris als que fan els francesos. Els que fan els francesos ens estan beneficiant i nosaltres, per la nostra part, fem també filtres. I això, encara que no es noti a curt termini amb resultats visibles, és cert que la delinqüència en general a Catalunya va disminuint i que els delinqüents prenen precaucions que abans no prenien.

Durant l'any un parell de vehicles s'han saltat els controls; els redissenyaran perquè no passi?

Sí que és cert que hi ha hagut alguns casos que s'han saltat el control i que s'han detingut posteriorment. En d'altres, s'han detingut allà mateix usant els dispositius que tenim, però de fets puntuals i greus no n'hem tingut. El personal que usem és de la UIP, personal acostumat amb experiència contrastada en la utilització dels controls. Fer un control a l'autopista és molt perillós.

Amb l'alerta terrorista, s'han canviat el tipus de control?

Nosaltres no vam començar per aquest motiu. Però sí que és cert que s'ha anat usant en la pràctica quan passen els fets de França. Nosaltres no ens quedem impassibles sinó que ens sumem als francesos i, de fet, vam estar un mes i mig o dos mesos fent controls conjunts en el mateix espai.

Estan donant resultats?

Els controls aparentment no han donat resultat però no sabem el que hem pogut evitar. Jo entenc que tot el que sigui dificultar la comissió d'un delicte o un atemptat és bo que es faci.

La Policia Nacional lluita contra l'explotació sexual. A la província, com s'està treballant?

El que veiem amb el tema de la prostitució en establiments és que no és obligada. En canvi, en el tràfic d'éssers humans sempre hi ha una prevalença per part de l'home i hi ha una situació de necessitat. Això és difícil trobar-ho en establiments oberts al públic però no en rotondes i carreteres secundàries, que és on ho detectem.

Com aconsegueixen que la víctima denunciï el cas?

El complicat és detectar el cas, que la persona ens informi de quina és la seva situació vertadera. Llavors el que cal és donar-li empara perquè no se senti coaccionada. I, finalment, d'acord amb la Fiscalia, s'emprenen unes accions que són per eradicar i tornar-la a la seva situació familiar normal.

La delinqüència estrangera reincident és la gent que més expulsen del país?

Aquesta és la nostra feina prioritària. S'ha traslladat la idea que teníem, o que es feia en un inici, de fer una proposta d'expulsió per a tothom. Però dir això no porta a res. Per què volem tantes expulsions si després no podrem expulsar tothom? Centrarem el nostre esforç en l'expulsió dels delinqüents estrangers. Això no vol dir que el que estigui il·legal campi tranquil, perquè aquí hi ha unes lleis.

Quin és el perfil dels malfactors que expulsen?

N'hi ha de dos tipus: els que tenen causes pendents i estan processats per un jutjat; hem d'aconseguir que cada jutjat doni el vistiplau perquè aquest senyor, en comptes de seguir la causa contra ell, pugui abandonar el territori nacional. I en altres casos, hi ha els que estan complint condemna i que la seva última part pot ser que s'executi i s'aconsegueixi l'expulsió.

Quants estrangers reincidents s'han expulsat des d'inici d'any?

Són gent que crea molta alarma, que dóna la sensació que fan el que volen, que contra ells no es pot fer res. En el primer quadrimestre hem aconseguit 22 expulsions d'aquest tipus que acumulaven 135 causes judicials.

Les readmissions també han caigut des dels atemptats?

Sí, podem dir clar i alt que a conseqüència dels controls de la delinqüència organitzada i els dels francesos del Voló hem notat un descens considerable de les readmissions. És lògic perquè ningú s'arriscarà a creuar la frontera sense documentació i que te l'acabin demanant. Quan jo era a la Jonquera, en un any en vam fer 3.000. Amb les dades d'ara no sé si arribarem als 1.500.

Quines millores necessita la Policia Nacional a la província?

Hi ha un desfasament entre les places de policia del catàleg i les realment ocupades. És una cosa que no és sols de Girona sinó que passa a tot Catalunya. Faltarien 90 policies i, de cossos generals, entre 20 i 30 persones. La tasca de documentació en realitat l'han de fer cossos generals, però ens veiem obligats a destinar policies de forma transitòria a cobrir les baixes. Però és una tasca que tenim encomanada i hem de complir-la.

Hi ha bona coordinació entre els diferents cossos policials?

Tot va bé, tenim reunions periòdiques tant en juntes de seguretat, comissions de policia judicial i reunions ordinàries. Ens reunim sovint, tenim una bona relació. Cadascú sap quina feina té i, si ells tenen la competència i nosaltres fem la primera actuació perquè hi estem obligats, a continuació se'ls en fa entrega.