Tres de les quatre estacions gironines d'esquí alpí són de gestió pública, a càrrec de l'empresa Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Es tracta de La Molina, Vall de Núria i Vallter 2000 (aquesta última participada per FGC en un 60% de les accions). Pel que fa a Masella, és de gestió privada. Ara bé, el balanç econòmic de les pistes d'esquí de gestió pública del Ripollès i la Cerdanya és de números vermells.

A l'espera que FGC publiqui la memòria del 2015, en la qual es recull el resultat comptable de les estacions, les tres instal·lacions gironines van tancar fa un parell de mesos la temporada 2015-2016 amb uns 27.000 forfets menys que l'any anterior. FGC va atribuir el descens a la falta de neu que es va viure en els primers mesos d'aquest últim hivern, tot i que la neu del març va permetre allargar uns dies la temporada d'esquí.

Però la disminució de visitants no ha fet caure la inversió de la Generalitat en les pistes. Just el contrari, ja que les aportacions econòmiques del Govern català es preveu que creixin uns 150.000 euros aquest any (respecte al 2015). Fa unes setmanes, la Generalitat va respondre unes preguntes parlamentàries formulades pel PSC en les quals va xifrar en 4,38 milions d'euros la inversió del 2015 entre les tres estacions gironines d'esquí.

En concret, La Molina va rebre unes aportacions de més d'un milió per finançar les millores en seguretat i manteniment. Vall de Núria va obtenir 2,40 milions per invertir en el cremallera, els edificis i les instal·lacions de la zona. Pel que fa a Vallter 2000, FGC va destinar uns 800.000 euros per poder finançar les millores.

Per aquest any, la previsió del Govern és fer més aportacions econòmiques a les pistes d'esquí de gestió pública de Girona. Segons el projecte de pressupostos del 2016 que la Generalitat va presentar fa dues setmanes, la idea és destinar 4,53 milions d'euros aquest any a les tres estacions. D'aquesta manera, més de la meitat de les inversions del 2016 del Govern català a les comarques del Ripollès i la Cerdanya són per a les millores de La Molina, Vall de Núria i Vallter 2000.

La previsió de la Generalitat és que el 59,43% de les inversions d'aquest any al Ripollès siguin per finançar les aportacions a Vall de Núria i Vallter 2000 (de 3,1 milions). Així mateix, les despeses que el Govern calcula fer a La Molina (de 2,1 milions) suposen el 68,43% de les inversions del 2016 a la Cerdanya.

Tot plegat, tenint en compte que el resultat comptable del 2014 de La Molina -el darrer que FGC ha publicat- va ser de 3 milions d'euros de pèrdues, mentre que Vall de Núria va tenir 3,6 milions de pèrdues. FGC no va concretar el resultat comptable del 2014 de Vallter 2000, malgrat que també va ser negatiu. Ara bé, la idea de la Generalitat -si més no per aquest any- és seguir invertint en les tres estacions gironines d'esquí de gestió pública.