L'Audiència de Girona ha condemnat els sis integrants de la banda de lladres silenciosos que, entre el 30 de juny del 2012 i el 5 de juny del 2013, van cometre fins a 25 robatoris a cases de les comarques gironines. La sentència conclou que els delinqüents formaven un grup criminal especialitzat a assaltar les cases quan els inquilins dormien. Per entrar als habitatges, aprofitaven algun accés obert o sinó feien un forat amb un trepant a la porta a la finestra de la casa i hi introduïen un filferro que usaven per manipular la maneta fins a aconseguir obrir. L'Audiència de Girona condemna el líder de la banda, Fatjon Lugja àlies Mario de Rocco, a 7 anys de presó per un delicte continuat de robatori amb força a casa habitada i un altre de grup criminal. Als altres cinc, els imposen penes que van des dels 3 anys i 6 mesos fins als 5 anys i 9 mesos de presó.

La sentència conclou que Fatjon Lugja, àlies Mario de Rocco, va liderar un entramat criminal dedicat a cometre robatoris a habitatges situats prop d'on vivia, a Llagostera. Per perpetrar els delictes, es va aliar amb Alfred Hasa i Eduart Prenga. Segons la sentència, eren ells tres els que s'encarregaven d'accedir a l'interior dels habitatges, de nit i aprofitant que els inquilins dormien.

«L'entrada a les cases l'executaven prevalent-se de l'existència d'algun accés obert o manipulant l'entrada hàbilment i sense causar danys», recull la sentència. Una de les característiques del grup criminal és que utilitzaven un trepant per fer un petit forat a la porta o la finestra dels habitatges. Llavors, hi feien passar un filferro que manipulaven fins que aconseguien manipular la maneta per obrir. Aquest és un sistema estès entre delinqüents d'origen albanokosovar. «Un cop a dins, executaven el robatori de forma silenciosa, sabent que trobarien inquilins dormint», afegeix el tribunal.

Tres lladres tres conductors

El líder de la banda, Fatjon Lugja, també era l'encarregat de contactar amb altres delinqüents perquè els fessin de transportistes. Dins l'entramat criminal, traslladaven els tres lladres fins a algun lloc proper als domicilis que havien fixat com a objectiu. Més tard, els anaven a recollir. A canvi, els conductors rebien algun dels objectes del botí. Segons l'Audiència de Girona, els condemnats Roman Mhoyan, Iulian Andrei Laba i Gheroghe Mihasca van ser tres dels conductors dels lladres silenciosos.

Un cop comesos els robatoris i per evitar que els atrapessin, els lladres ocultaven les eines que usaven per forçar els accessos i la roba que duien a un amagatall situat a una zona boscosa propera a la carretera C-31. Els objectes robats, se'ls enduien Lugja, Prenga i Hasa i, després de «pagar» als conductors, els venien o bé els enviaven al seu país d'origen, Albània, mitjançant paquets postals.

La secció tercera de l'Audiència de Girona conclou que el grup criminal va perpetrar fins a 25 robatoris a les localitats de Platja d'Aro, Santa Cristina d'Aro, Vidreres, Caldes de Malavella, Girona, Llagostera i Calonge. L'onada de robatoris silenciosos es va estendre des del 30 de juny del 2012 fins al 5 de juny del 2013.

En matèria de responsabilitat civil, els acusats hauran d'indemnitzar les múltiples víctimes pels objectes sostrets i els desperfectes causats que sumen 38.254,88 euros. La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant un recurs de cassació.