Les detencions dels dos germans gihadistes Abdelhak i Omar El Jalaly a Arbúcies s'havien de fer aquesta setmana perquè Abdelhak, de 33 anys, tenia previst abandonar Espanya avui mateix, tal com havia fet el seu germà Bachar -mort a Palmira lluitant a favor de l'Estat Islàmic- el febrer de 2015. Abdelhak hauria marxat sol perquè la seva esposa no tenia intenció d'acompanyar-lo -està en tràmit de separació- i tampoc podria haver-se endut les seves filles -com sí va fer Bachar en marxar a Síria- perquè els passaports de les menors no eren al domicili familiar. Estaven amagats. El seu germà, Omar (22 anys), també havia dit als seus llogaters que deixava el pis aquest mes. De fet, ja no hi vivia -s'havia traslladat al pis que era de Bachar- però en conservava la clau perquè tenia pagat el mes de juliol. La policia també va escorcollar aquest pis en l'operatiu de dimecres.

La Guàrdia Civil feia mesos que tenia marcats els El Jalaly. La mort de Bachar combatent amb els terroristes d'Estat Islàmic (Daesh) havia encés totes les alarmes i la benemèrita es va centrar a recopilar informació dels dos detinguts dimecres. On vivien, a què es dedicaven i a qui freqüentaven. Els tenien vigilats, coneixien els seus moviments i el seu entorn més reduït. Abdelhak ja havia tingut problemes quan va anar al Marroc per fer els tràmits de repatriació del cadàver del seu germà gihadista i va necessitar mediació diplomàtica quan la policia marroquí li va dificultar tornar a Espanya.

El seu germà, Omar, havia experimentat un procés de radicalització molt accelerat en poc temps i per això la Guàrdia Civil creu que estava planejant marxar a Síria per integrar-se a les files del Daesh o bé tenia intenció de quedar-se a Espanya per realitzar algun tipus de missió.

L'actuació policial no es podia dilatar tenint en compte els antecedents de Bachar, el qual d'un dia per l'altre va marxar d'Arbúcies amb la seva dona i les seves dues filles sense ni tan sols avisar l'escola. Abdelhak i Omar sabien que es trobava combatent a Síria però van fer creure a la resta de la família que havia anat a treballar a Suïssa, on tenia un parent.

Presó provisional

El jutge de l'Audiència Nacional, Alejandro Abascal, ha decretat presó incondicional per als germans El Jalaly detinguts dimecres, a Arbúcies per pertinença al grup terrorista Estat Islàmic (Abdelhak) i finançament del terrorisme (Omar).

El jutge considera que Abdelhak va decidir seguir les passes del seu germà gihadista mort a Palmira i no ocultava «la seva absoluta radicalització» a les xarxes socials. Creu que ell seria el principal emissor de diners a l'Estat Islàmic que canalitzava a través del seu germà Omar, qui feia les transaccions a persones radicades a Turquia perqué els enviessin a Síria.