16 de agost de 2016
16.08.2016

Els rescats de Bombers van a l'alça a Girona

Els serveis que han fet al medi natural fins al 31 de juliol són 181 i ja són el 58% de tots els del 2015, amb 213

09.02.2017 | 06:06

Els serveis dels Bombers al medi natural van a l´alça a Girona. Els rescats i recerques ja se situen en 181 fins al 31 de juliol. És una xifra que ja correspon al 58% de tots els que es van fer durant el 2015 a la demarcació. L´any passat al medi natural el cos de salvament va haver d´actuar en 313 ocasions.

Les actuacions al medi natural més freqüents dels Bombers a la demarcació de Girona són la recerca de persones perdudes i els rescats de muntanya. Les xifres parlen per si soles, dels 181 serveis fins a 91 són actuacions per rescatar algú a la muntanya i 60 de perduts. Això fins al 31 de juliol. Els altres aspectes que més serveis han generat són les recerques o rescats en medi marítim. Un fet habitual essent la Costa Brava un punt de molta mobilitat de gent, en total durant aquests set primers mesos de l´any han realitzat fins a 27 actuacions. La resta d´actuacions, sobretot realitzades pels especialistes del cos dels Bombers, els del Grup d´Actuacions Especials (GRAE), són en medi fluvial i en coves i pous.

La comarca on hi sol haver més serveis és el Ripollès. Però enguany la tendència ha canviat, almenys fins al 31 de juliol, ja que l´indret de la província amb més fets és l´Alt Empordà amb un total de 46 actuacions; seguit del Baix Empordà amb 33. El Ripollès ha mobilitzat els Bombers en 28 actuacions al medi natural des de principis d´any. El Pla de l´Estany és la zona on menys vegades s´han hagut de fer actuacions, només es va actuar en dos casos i ha estat per recerca de persones perdudes.

El 2015, el rècord
La tendència a l´alça dels rescats es pot comprovar si es consulten les dades dels Bombers dels anys anteriors. Si el 2015 va ser l´any amb més rescats dels últims sis anys, amb un total de 313. Sumant tots els que els Bombers han realitzat des del 2010 fins a l´any 2016 donen una suma de fins a 1.811 serveis al medi natural.

Durant el 2015 cal destacar que la Garrotxa i al Pla de l´Estany el 2015 van copsar l´atenció mediàtica a causa de dues recerques de boletaires i la d´un nen de 3 anys.

Una va acabar bé, la d´un veí de Banyoles de 70 anys que va sobreviure després de sis dies al ras. Va passar aquests dies al fons d´un barranc de Sales de Llierca i hi va aguantar durant sis nits amb les fredes temperatures que es van produir a la Garrotxa a finals d´octubre.

Se´l va estar buscant durant dies però l´endemà de suspendre´s el dispositiu, la família i voluntaris van seguir amb la seva recerca. Quan eren per Sales de Llierca buscant-lo, els fills van sentir un gemec. Van alertar els Bombers i el van trobar de matinada al fons d´un barranc.

L´altre veí del Pla de l´Estany que es va perdre buscant bolets no va tenir la mateixa sort, el boletaire, de 60 anys, va perdre la vida a l´UCI de l´hospital Trueta. L´home no va poder superar la situació que havia patit després de quatre dies al ras. Va desaparèixer a principis de novembre després de sortir a caçar bolets a Palol.

A aquestes dues recerques cal sumar-n´hi una altra que va posar tothom en alerta el dia que s´acabava l´any i va acabar amb final feliç el dia 1 de gener de 2016. En aquest cas, després de 20 hores amb l´ai al cor, en Jordi, un nen de tres anys que va desaparèixer dijous 31 de desembre a la tarda a Camós, va ser trobat sa i estalvi el dia 1 de gener al migdia a prop d´una masia ubicada a més d´un quilòmetre d´on la criatura havia estat vista per últim cop.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook