Els serveis dels Bombers al medi natural van a l’alça a Girona. Els rescats i recerques ja se situen en 181 fins al 31 de juliol. És una xifra que ja correspon al 58% de tots els que es van fer durant el 2015 a la demarcació. L’any passat al medi natural el cos de salvament va haver d’actuar en 313 ocasions.

Les actuacions al medi natural més freqüents dels Bombers a la demarcació de Girona són la recerca de persones perdudes i els rescats de muntanya. Les xifres parlen per si soles, dels 181 serveis fins a 91 són actuacions per rescatar algú a la muntanya i 60 de perduts. Això fins al 31 de juliol. Els altres aspectes que més serveis han generat són les recerques o rescats en medi marítim. Un fet habitual essent la Costa Brava un punt de molta mobilitat de gent, en total durant aquests set primers mesos de l’any han realitzat fins a 27 actuacions. La resta d’actuacions, sobretot realitzades pels especialistes del cos dels Bombers, els del Grup d’Actuacions Especials (GRAE), són en medi fluvial i en coves i pous.

La comarca on hi sol haver més serveis és el Ripollès. Però enguany la tendència ha canviat, almenys fins al 31 de juliol, ja que l’indret de la província amb més fets és l’Alt Empordà amb un total de 46 actuacions; seguit del Baix Empordà amb 33. El Ripollès ha mobilitzat els Bombers en 28 actuacions al medi natural des de principis d’any. El Pla de l’Estany és la zona on menys vegades s’han hagut de fer actuacions, només es va actuar en dos casos i ha estat per recerca de persones perdudes.

El 2015, el rècord

La tendència a l’alça dels rescats es pot comprovar si es consulten les dades dels Bombers dels anys anteriors. Si el 2015 va ser l’any amb més rescats dels últims sis anys, amb un total de 313. Sumant tots els que els Bombers han realitzat des del 2010 fins a l’any 2016 donen una suma de fins a 1.811 serveis al medi natural.

Durant el 2015 cal destacar que la Garrotxa i al Pla de l’Estany el 2015 van copsar l’atenció mediàtica a causa de dues recerques de boletaires i la d’un nen de 3 anys.

Una va acabar bé, la d’un veí de Banyoles de 70 anys que va sobreviure després de sis dies al ras. Va passar aquests dies al fons d’un barranc de Sales de Llierca i hi va aguantar durant sis nits amb les fredes temperatures que es van produir a la Garrotxa a finals d’octubre.

Se’l va estar buscant durant dies però l’endemà de suspendre’s el dispositiu, la família i voluntaris van seguir amb la seva recerca. Quan eren per Sales de Llierca buscant-lo, els fills van sentir un gemec. Van alertar els Bombers i el van trobar de matinada al fons d’un barranc.

L’altre veí del Pla de l’Estany que es va perdre buscant bolets no va tenir la mateixa sort, el boletaire, de 60 anys, va perdre la vida a l’UCI de l’hospital Trueta. L’home no va poder superar la situació que havia patit després de quatre dies al ras. Va desaparèixer a principis de novembre després de sortir a caçar bolets a Palol.

A aquestes dues recerques cal sumar-n’hi una altra que va posar tothom en alerta el dia que s’acabava l’any i va acabar amb final feliç el dia 1 de gener de 2016. En aquest cas, després de 20 hores amb l’ai al cor, en Jordi, un nen de tres anys que va desaparèixer dijous 31 de desembre a la tarda a Camós, va ser trobat sa i estalvi el dia 1 de gener al migdia a prop d’una masia ubicada a més d’un quilòmetre d’on la criatura havia estat vista per últim cop.