El dia gran va tenir concert dels Montgrins, festival de patinatge, animació infantil, teatre i exhibicions de dansa a la tarda. Abans, al matí, hi va haver la missa i la ballada dels gegants de la plaça Major. A la nit del dia anterior hi havia hagut el concert de Les Anxovetes i rom cremat als claustres del Carme, Veus d'Altura al Firal, i concerts a càrrec de Wom i Chotokoueu a la plaça Capdenmàs.

Amb una nit del dimecres tan intensa, el matí va començar amb la missa solemne a l'església del Tura i la processó. Quan van acabar, la plaça Major estava plena de gent des de les balconades fins arran del quadrat, on es movien els gegants, els nans i els cavallets. La faràndula es va poder obrir pas amb feines fins a la plaça, on els gegants van començar a ballar l'Aligot de Manel Saderra a càrrec de la música de la Principal d'Olot.

El moment més emotiu de l'acte va ser quan el geganter Pere Bassols va recollir una placa pel fet d'haver fet ballar la gegantessa durant set anys.

Tot seguit va endinsar-se al mig de la plaça i es va enfilar als muscles dels seus companys per arribar fins a les galtes de la gegantessa i fer-li un bes de comiat. El públic va esclatar en una llarga ovació. Després van ballar els cavallets que com sempre van entusiasmar els més petits.

Un cop van haver ballat a la plaça Major, els gegants van continuar amb els balls i els giravolts pels carrers i per davant de l'església de Sant Esteve. Darrera seu la Principal d'Olot tocava els pasdobles de festes que solen ballar el gegant i la gegantessa. Els membres de la faràndula van entrar a l'església per fer un homenatge al rector de la parròquia de Sant Esteve, mossèn Lluís Solà. Amb els gegants a banda i banda i el rector al mig, la faràndula es va fotografiar a l'altar de l'església parroquial.

Després d'un llarg i calurós migdia, van començar els actes de la tarda. El primer en ser activat va ser l'espai Carica-tura al Puig del Roser. És una activitat nova en la qual els nens i les nenes participen en un taller de construcció de cap grossos sota el mestratge de Tavi Algueró.

Molt més lluny, va tenir lloc el Festival de Patinatge Artístic que cada any organitza el Club de Patinage Artístic per les Festes del Tura. Van actuar patinadores olotines que van exhibir una de les coreogafies que les va fer campiones del món a Cali (Colombia) i van presentar l'espectacle, amb el qual competiran d'aquí un mes a Novara (Itàlia).

En la primera hora de la tarda, també hi havien simultànies d'escacs amb Javier Campos i Sergi Vinardell i l'espectacle d'animació infantil El viatge d'en Pallús, de la companyia L'Astronauta Somiador. Ja més avançada la tarda va tenir lloc la divuit edició del Campionat del Món de Llançament de Pinyol d'Oliva. Es tracta d'un acte organitzat per la penya del porc i del xai AOAPIX. La gent puja a un petit cadafal i prova de bufar un pinyol d'oliva el màxim de lluny possible. Com que cada any tenen participació el repeteixen, però si veuen desinterès per l'activitat la deixaran de fer, però de moment ja en porten divuit.

Una altra activitat ja tradicional és el Campionat Mundial de Pedra, Paper i Tisora. Com cada any van omplir la plaça del mig de gent amb barrets que s'afanyava a jugar.

Concert dels Montgrins

El concert dels Montgrins cada any omple la plaça Major i ahir no va ser una excepció. Els Montgrins van dedicar el concert a la música tradicional catalana. Van cantar L'emigrant, Som de terra endins, El cant de la senyera i d'altres.

Després va tenir lloc la pujada del pilar caminat a les escales de Sant Esteve, a càrrec dels Xerrics d'Olot.

A la nit i la matinada van tenir lloc la Turinada, amb l'actuació de la banda l'Esclafit i les bandes Bolc Quilombo, Marrinxos, Band, Bufant Fort Street Band, VanDalmogàvers i els Trenkabaketes del Pont. Es tracta d'una cercavila musical. La peculiaritat és que des de les finestres i els balcons els llencen tanta aigua com sigui possible amb tot el que poden. Després hi van haver la Festa del Barret i el concert de Germà Negre, al Firal. Aquest grup de Banyoles toca balades i cançons d'un folck de caire rural i excursionista, amb molt d'èxit. Es van donar a conèixer a les Festes del Tura i ara solen estar presents a totes les festes volada.

La nit va tenir una de les puntes en el ball de l'hora. És una activitat que consisteix a ballar durant una hora música electrònica. La fan al carrer Baix del Tura i és una activitat recomanada per l'Oficina Jove de la Garrotxa-L'Ideal.