La preocupació pel benestar animal i la recerca de mètodes alternatius a la cacera per al control poblacional d´algunes espècies de reproducció expansiva, com el senglar, estan darrere el conveni signat ahir entre el Departament de Santiat i d´Anatomia Animals de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i els nou col·legis d´advocats catalans que compten amb una comissió de protecció dels drets dels animals, com el de Girona.

L´objectiu de l´acord és donar suport institucional davant les Administracions per realitzar el primer experiment d'esterilització de senglars a Espanya, el qual consistirà a vacunar 300 senglars amb GonaCon -una proteïna desenvolupada pel National Wildlife Research Center dels EUA- i fer-los el seguiment per comprovar que l´índex de reproducció minva considerablement. L´efectivitat d´aquest producte ha tingut un èxit del 80 per cent en una colònia de senglars en captavitat estudiada al Regne Unit. Ara, per primera vegada, s´administrarà a exemplars en llibertat. La vacuna s´ha demostrat efectiva en poblacions de cérvols de cua blanca dels EUA.

Encara que la prova pilot es durà a terme a la zona urbana i periurbana dels municipis de ­Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Matadepera i Vacarisses, l´objectiu a llarg termini és poder aplicar el sistema en altres punts de Catalunya amb problemes de sobrepoblació.

El director del Departament de Sanitat i d´Anatomia Animals de la UAB, Manel López Béjar, explica que la vacuna s'administrarà a mascles i femelles per igual perquè si bé la capacitat reproductiva pesa sobre les femelles, els investigadors creuen que els mascles vacunats tindran inhibits els estímuls sexuals, es desplaçaran menys per marcar territori i, en conseqüència, provocaran menys accidents a la carretera.

Les primeres dades que permetran veure l´evolució d´aquest mètode es recolliran a la primavera de 2017, quan es podrà comprovar si ha disminuït el nombre de naixements de senglars en la zona d´estudi. A la tardor de 2017, quan sigui l´època d´aparellament, es farà un segon control poblacional.

Els senglars seran capturats amb gàbies-trampa, seran vacunats i se´ls col·locarà una antena de seguiment i dos identificadors a les orelles on figurarà el dia de la vacunació i un telèfon de contacte.

En principi, el projecte té una durada de quatre anys però López Béjar espera obtenir resultats rellevants a partir del segon any, la qual cosa permetria estendre l´experiment a altres comarques de Catalunya.

Els mètodes ètics de control ­ poblacional d´animals són una ­reivindicació dels col·legis d´advocats que va sorgir amb força el passat estiu durant les caceres nocturnes de senglars realitzades pels Agents Rurals. Aleshores, el Col·legi d'Advocats de Girona ja va apostar per l'esterilització com a alternativa per una qüestió de sensibilitat recollida en la Llei de Protecció d´Animals de ­Catalunya.