El fet que la dona pugui estar acompanyada durant la cesària té un efecte beneficiós. La presència de la parella a la capçalera redueix l´angoixa de la partera, que allibera més oxitocina i la possibilitat de sagnar queda més reduïda. En conseqüència, necessita menys fàrmacs. A més, el valor afegit de la tranquil·litat ajuda a l´establiment i el manteniment de la lactància materna.

Els beneficis per al nadó vénen donats no tant per la presència de l´acompanyant, sinó pel contacte pell a pell amb la mare tota l´estona. Ahir ho van explicar els metges de l´Hospital d´Olot i la Garrotxa: Sandra Tudela, cap d´Obsterícia i Ginecologia; Lídia Corominas, cap de llevadores, i Joan Ortell, adjunt del servei d´anestesiologia.

Van exposar els beneficis de les cesàries programades amb companyia, perquè des del 21de setembre l´hospital d´Olot és l´únic centre de les comarques de Girona que ofereix la possibilitat a les mares de tenir la presència de la parella o acompanyant durant la cesària programada. Fins ara, han dut a terme 3 cesàries amb acompanyant i preveuen fer-ne unes 10 a l´any. El part per cesària és una cirúrgia que permet el naixement del nadó, el qual és tret de dret de l´abdomen de la mare.

Segons ha explicat Lídia Corominas, el procés comença quan el ginecòleg de l´Àrea Bàsica de Salut (ABS) detecta que un nadó o una parella de bessons tenen una posició incorrecta i hi ha necessitat d´una cesària. Un 17,5% dels embarassos requereixen cesària. Llavors, des de l´ABS demanen la cesària programada amb acompa­nyant.

Sense interferències

Quan arriben el dia i l´hora, la parella rep les explicacions, els preparen i s´identifiquen. Corominas precisa: «Sobretot perquè dins del quiròfan tothom sàpiga qui és el pare». Quan la mare està anestesiada de manera parcial, l'acompanyant entra al quiròfan amb un vestit impermeable i estèril. El pare queda assegut, al capçal de la dona, i no veu camp quirúrgic. La presència de l´acompanyant no crea cap interferència a l´àrea quirúrgica.

En cas que sorgís alguna complicació -cosa que no ha passat- la llevadora acompanyaria el pare fora de la sala de quiròfans.

Joan Ortell ha explicat que la presència de l´home fa desaparèixer una bona part de l´angoixa que provoquen les intervencions mèdiques. Un cop el nadó està fora, el posen sobre el pit de la mare amb l´ajuda de l´acompanyant. Això permet al nadó tenir més estabilitat cardiopulmonar, gaudir d´una adaptació més fisiològica i disminuir l´estrès i el plor. La unió que desprèn tranquil·litat -segons Ortell- continua a la sala de reanimació. Sandra Tudela ha assenyalat que un cop ha passat la intervenció, les parelles que l´han fet els han transmès molta satisfacció.

Hi ha casos específics, en els quals la dona no pot estar acompanyada durant la cesària. En cas de ser una cesària urgent, la possibilitat que la pacient o el nadó tinguin un risc més elevat de complicacios durant la cesària o el fet que l'acompanyant no accepti les recomanacions i normes prèviament explicades són les principals raons que poden privar la dona d´estar acompanyada.

La previsió és que el servei atregui parelles de tot Girona a l´hospital d´Olot i de la Garrotxa.