L'episodi de pluges de la setmana passada ha caigut com aigua beneïda a les comarques gironines. Sobretot perquè les precipitacions més abundants es van concentrar a les capçaleres dels rius i han permès alleugerir la sequera en alguns pantans. Fa dues setmanes els principals embassaments gironins es trobaven en una situació preocupant, aguantant amb menys de la meitat de les seves reserves.

Ahir, però, després del serial de llevantades, el pantà de Sau presentava un estat millorat. De fet, és l'únic que s'ha aconseguit recuperar: Darnius-Boadella i Susqueda segueixen amb poca aigua. Però Sau (connectat amb Susqueda i amb el Pasteral) ha augmentat la seva capacitat en més de 10 hectòmetres i la seva capacitat frega el 60%.

Aquest és, de moment, el primer efecte d'unes pluges que a la província han estat positives. Va ploure com hauria de fer-ho sempre, assenyalen els experts: Precipitacions generoses al Pirineu (transformades en neu) i quantitats moderades al litoral i prelitoral. Les dades del Servei Meteorològic de Catalunya demostren aquesta progressió descendent.

L'acumulat de tots els episodis revela que a Setcases-Ulldeter (a més de 2.000 metres sobre el nivell del mar) les tempestes van descarregar 183 litres per metre quadrat. El mateix passa a la Vall de Núria, on els tres fronts van deixar 184 litres. A Molló van ser-ne 104, a Sant Joan de les Abadesses 83,5, a Girona 39 i a la Tallada d'Empordà 30.

Segons el meteoròleg Enric Estragués, «que plogui a les capçaleres és el millor que pot passar. Tota aquesta aigua va a parar al Ter, omple els pantans i és molt més aprofitable. És bo fins i tot per al medi ambient, perquè es pot generar més energia hidroelèctrica que rebaixa la dependència dels hidrocarburs».

Segons Estragués, a la zona del prelitoral i litoral «hi ha plogut poc, però ja és el que estava previst». De cares als propers dies, el meteoròleg banyolí preveu que torni l'estabilitat.