31 de gener de 2017
31.01.2017

El canvi climàtic duplicarà el nombre de platges gironines amb risc d'inundar-se

Un estudi de la Generalitat preveu que la Costa Brava passi en 30 anys de 43 a 74 trams de costa molt vulnerables a l'erosió i l'augment del nivell del mar · L'informe també augura que hi haurà més incendis «de gran extensió» fora de l'estiu

31.01.2017 | 00:22
El canvi climàtic duplicarà el nombre de platges gironines amb risc d´inundar-se

Més de 2.500 catalans morts cada any per onades de calor

  • La mortalitat com a conseqüència de la calor pot passar de les 300 persones mortes anualment en l'actualitat a Catalunya a 2.500 el 2050, cosa que equival a un augment del 833%, segons el tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (ICC) presentat ahir. L'informe, en el qual van participar 140 científics i 40 revisors, apunta moltes altres conseqüències derivades de l'escalfament global, que s'estima que provoqui un augment d'1,4ºC cap al 2050, com el risc d'introducció de malalties com el dengue, el chikungunya i la malària o el descens de les captures de pesca en fins a un 20% en el període 2051-2060. Els ecosistemes podrien veure superada la seva capacitat de funcionament i estructura, alhora que empitjorarien els efectes de la contaminació atmosfèrica a causa de l'augment de la temperatura.

Les claus

  • El litoral de l'Alt Empordà, el més afectat - El 100% de la costa altempordanesa es veurà afectada per l'erosió marítima dels temporals, agreujada pel canvi climàtic
  • Cop al turisme: més nits tropicals, sequera i menys platja - El canvi climàtic pot fer més incòmode passar les vacances a Girona: més nits per sobre dels 20 graus, restricicons d'aigua i menys sorra
  • Més incendis grans, fora de termpoada i a la muntanya - La freqüència d´incendis «de gran extensió» com el del 1994 es pot incrementar. També els focs fora d´estiu i en zones de muntanya
  • El nivell del mar ha crescut 3,79 centímetres per dècada - Les dades, corresponents a l'Estartit, confirmen la pujada del nivell del mar a un ritme força elevat, fet que pot portar problemes en un futur

No és cap secret que el canvi climàtic ja és una realitat destinada a capgirar l'ordre natural de les coses i, per tant, també el nostre com a societat humana. Però a mesura que avança el segle XXI, les prediccions es van tornant més precises i això permet als investigadors obtenir una radiografia cada cop més fiable de el que ens ha de venir a sobre en els propers anys.

L'última prova d'això és el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya que es va presentar ahir a Barcelona. Elaborat per la Generalitat i l'Institut d'Estudis Catalans, consisteix en un exhaustiu estudi de més de 600 pàgines que desplega un seguit d'escenaris futuribles a partir de projeccions fetes amb els registres meteorològics dels últims anys.

Aquesta mena de mapes del temps del futur cada vegada van més al detall. Per exemple, no es limiten a dir-nos que el litoral serà l'àrea que més patirà pel canvi climàtic, sinó que calculen que el nombre de platges de la Costa Brava que tindran un risc més alt de patir inundacions episòdiques fruit de l'augment del nivell del mar i de l'erosió. Segons l'informe, de les 43 actuals, n'hi haurà 78 l'any 2050 amb problemes greus de sostenibilitat.

També precisen que l'Alt Empordà serà la comarca més afectada de Catalunya per aquest fenomen, amb el 100% del litoral amb un risc molt alt de desaparèixer tal com l'entenem ara.

Basant-se en aquestes projeccions, l'informe es veu en condicoions de suggerir a les administracions que es vagin preparant: "Fins i tot mantenint la configuració costanera actual, serà necessari plantejar mesures d'actuació addicionals per a un percentatge important de platges que, d'altra manera, no compliran les funcions de protecció i d'ús turístic».

Igualment, l'estudi també posa la lupa en els incendis forestals. N'hi haurà més, perquè farà més calor i hi haurà més períodes de sequera. Però l'informe va més enllà i augura un major nombre d'incendis «de gran extensió» (com els de l'estiu de 1994). També més focs «fora de temporada», és a dir a l'hivern, tardor i primavera, i a llocs on fins ara no era tan habitual com a la muntanya.

Impacte a turisme i agricultura

El turisme i l'agricultura són els que més tenen a perdre si aquestes projeccions s'acaben fent realitat, perquè estan definits precisament per factors climatològics. En el cas del turisme un augment de la temperatura es converteix en una arma de doble tall.

Per un costat pot portar més dies de bonança, allargar temporades i desestacionar el sector. Però també pot fer perdre atractiu, un factor que sembla superficial però que pot acabar marcant la diferència.

D'aquí 30 anys les nits tropicals faran molt més incòmodes les vetllades vespertines; l'augment del nivell del mar es menjarà part de les belles platges de la Costa Brava; i les creixents sequeres poden disparar l'estrès hídric de la costa amb les seves consegüents restriccions.

El mateix pot passar en el cas de l'agricultura, on la irregularitat de les pluges i l'augment de la temperatura poden caure com una llosa sobre una activitat extremadament lligada al temps.

L'informe situa les afectacions principals a l'estiu amb el Pirineu i el litoral amb les àrees més perjudicades. Totes aquestes projeccions es fonamenten en l'obra que el canvi climàtic ha deixat fins ara. En el nostre país la temperatura màxima ha crescut a un ritme de 0,28 graus per dècada (0,17 en el cas de les mínimes). El termòmetre de l'aigua de mar ha augmentat 0,3 graus cada deu anys, i el nivell del mar puja 3,79 centímetres cada decenni.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook