Més d'un miler de joves gironins menors de 25 anys van donar sang per primera vegada durant l'any passat. Segons les dades del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, 1.089 persones de menys de 25 anys es van estrenar com a donants de sang a les comarques gironines durant el 2016, un 8% més que l'any anterior.

El territori on es va registrar un increment més important de nous joves donants va ser la comarca de l'Alt Empordà, que va aconseguir 163 debutants el 2016, un 42%; seguit del Baix Empordà (99 donants, un 18% més que el 2015) o el Gironès, on amb 591 donants, l'augment va ser de l'11%. Per contra, comarques com la Selva van registrar un descens del 22% del nombre de donants, passant dels 141 del 2015 als 110 del 2016.

En el conjunt de Catalunya, més de 12.600 joves de menys de 25 anys van donar sang per primera vegada durant el 2016, xifra que representa un 7% més que l´any anterior. En total, l´any passat més de 34.500 persones de diferents edats es van estrenar en la donació de sang d´un total de 186.670 donants. Els nous donants prenen així el relleu de les 30.000 persones que cada any deixen de donar sang per edat o per alguna malaltia que els ho impedeix.

La directora del Banc de Sang i Teixits de Girona, la doctora Anna Millán, apunta les campanyes a les xarxes socials i als centres educatius com dos dels factors que promouen la incorporació de les noves generacions en les donacions. «En el darrer any hem treballat molt amb les campanyes a les xarxes socials i hem potenciat la difussió a internet per fer arribar el missatge de la importància de la donació de sang als més joves», indica Millán.

Pel que fa a les campanyes escolars, es tracta de les anomenades campanyes d´aprenentatge i servei, que busquen implicar l´alumnat d´entre sis i divuit anys en la promoció de la donació de sang i que així siguin donants en un futur.

En un primer moment, estudiants aprenen sobre la sang amb professionals del Banc de Sang i posteriorment, creen materials per promocionar la donació i organitzen la seva pròpia campanya de difusió per animar la gent del seu entorn a participar-hi. «Això fa que s´ho sentin molt seu i arrossega molts donants joves», explica Millán.

En aquest curs hi participaran 33 centres educatius de la demarcació, un 37% més que el curs passat, quan van ser 24 les escoles i instituts gironins que van dur a terme les campanyes d´aprenentatge i servei, arribant a gairebé un miler d´alumnes. En les col·lectes organitzades pels estudiants l´any passat van donar sang 2.479 persones, de les quals 513 eren debutants.