En la presentació d'ahir de la memòria del 2016, el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, va avisar que alguns expedients del registre civil de Girona poden tardar mesos a tramitar-se. Per això, va reclamar que el registre no depengui d'un tribunal com, per exemple, passa a Barcelona. El motiu és que actualment el jutjat de primera instància número 4 de la capital de província també assumeix la funció del registre civil. En aquest sentit, Lacaba va remarcar que el registre de Girona tramita uns 300 expedients de nacionalitat al mes. «És un registre amb molta demanda de nacionalitat», va subratllar.

Tot i això, Lacaba va afegir que el registre de Girona triga entre quatre i sis mesos a tramitar els expedients de matrimoni civil. De fet, va explicar que algunes parelles no poden formalitzar el matrimoni per la via civil a la data que havien previst quan ja tenen tots els preparatius del casament a punt. Així mateix, Lacaba va posar de manifest que el registre només disposa de set funcionaris, la majoria dels quals interins. Va apuntar que tres dels funcionaris estan de cara al públic i que reben unes 750 persones a la setmana, tenint en compte que l'horari d'atenció és només de les nou del matí a la una del migdia.

«La mateixa magistrada i el lletrat de l'administració de justícia han d'atendre el públic, assenyalar vistes i fer sentències», va alertar Lacaba, que va considerar que el registre hauria de tenir el doble de plantilla. «Es treballa però no es dona l'abast», va sentenciar.