Quatre departaments de la Generalitat han reaccionat davant la incidència de la Balena Blava a Catalunya, on s'investiguen 6 casos d'adolescents que han iniciat una cadena de 50 reptes que condueixen al suïcidi, dos d'ells a Girona. Des de les conselleries d'Ensenyament, Afers Socials i Famílies, Salut i Interior van cridar a denunciar els fets als Mossos d'Esquadra, mentre que des de la Xarxa de Salut Mental de Girona van alertar del risc d'imitació entre els joves, que sovint es mouen per curiositat.

Les Urgències Psiquiàtriques de l'hospital Santa Caterina van atendre, la tarda-vespre de dijous, un exemple dels possibles efectes de la difusió d'aquest fenomen entre els adolescents. Una família va acudir al centre després de detectar petites lesions als braços del seu fill, de 13 anys, que es corresponien al dibuix d'una balena.

Lesions que activen l'alarma

La cap d'Hospitalització Infantojuvenil de la Xarxa de Salut Mental de Girona i Comarques, Sacramento Mayoral, va informar que, després de realitzar les comprovacions pertinents, els professionals van determinar que el noi no estava seguint el joc, que ell i un amic n'havien sentit a parlar i van decidir solidaritzar-se amb altres companys que van fer el mateix. Mayoral va explicar que els doctors «van valorar si hi havia una clínica depressiva o de conducta», però van concloure que aquest no era el cas perquè no presentava les característiques pròpies d'una situació d'aquest tipus.

Les alarmes de la família es van activar «en veure exfoliacions de la pell», que la cap d'Hospitalització va descriure com «petites autolesions molt superficials». La doctora va explicar que els pares «van acudir a Urgències i els van clarificar el tema». També va detallar que el procediment es va tancar a la mitjanit, amb la valoració que el noi fes algunes sessions de seguiment a la seva zona.

Sacramento Mayoral va demanar «tenir molt de compte quan es donen informacions massives que, per un costat, generen molta alarma i molta curiositat pel que fa als menors, que comencen a fer el joc entre ells». Des del seu punt de vista professional, aquest tipus de difusió «no afavoreix, sinó al contrari, ja que incrementa la curiositat en els nens» i pot donar peu a la imitació o l'experimentació de pràctiques com aquestes.

Quan es va conèixer el primer cas d'una noia catalana hospitalitzada per implicar-se en la Balena Blava, la doctora Mayoral va alertar de les conductes autodestructives en l'adolescència; quan alguns joves poden buscar el reconeixement i la pertinença a un grup, encara que això passi per fer-se mal. Aquesta jove, de 15 anys, ja ha rebut l'alta i fa una setmana que assisteix a classe -segons informava la Cadena Ser.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va explicar que s'ha informat als centres que «si veuen un canvi d'actitud en els alumnes ho comuniquin de seguida a la família». Alhora, a les direccions dels instituts on ja s'han detectat casos s'han ofert «les eines necessàries perquè estiguin alerta si algun amic dels afectats seguís un procés semblant».

Ruiz va aconsellar que «les famílies estiguin vigilants davant possibles problemes de conducta dels seus fills adolescents» i va detallar que tant elles com els centres escolars «han d'estar alerta si veuen canvis d'actitud, d'indumentària o d'absència escolar». Ruiz va afegir que «sempre s'han de denunciar aquests casos perquè es tracta d'un assetjament extern, de ciberassetjament amb amenaces, i no d'un assetjament entre companys».

Dependència de les xarxes

La consellera d'Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va demanar no crear «més alarma social» i va afirmar, igual que els responsables d'Ensenyament, Interior i Salut, que cal denunciar als Mossos d'Esquadra. Per la consellera, el que ha de crear alarma és la dependència de molts joves a les xarxes i a internet, «pel mal ús que se'n pugui fer i que se'n pugui derivar». I per això, va avisar, «cal posar-hi fre». Bassa va voler donar un missatge tranquil·litzador i va posar de manifest el treball conjunt que s'està duent a terme des dels diferents departaments.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Toni Comín, es va adreçar a les famílies per assegurar que les estratègies de prevenció del suïcidi a Catalunya funcionen «molt bé», ja que és una de les prioritats del pla de salut mental i addiccions, en especial pel que fa a l'atenció a la infància i a l'adolescència.

Els Mossos d'Esquadra investiguen sis denúncies i treballa amb altres policies

Els Mossos d'Esquadra investiguen sis denúncies pel mal anomenat joc Balena Blava, que indueix al suïcidi. Segons el portaveu del cos, Albert Oliva, s'han detectat a Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Balaguer i Girona -tal com Televisió de Catalunya va avançar dijous-, i una de les víctimes té 12 anys. En declaracions a Rac 1, Oliva va explicar que també estan «pendents d'indicis de situacions similars que arriben a arreu de les comissaries». Davant d'això, va reclamar més implicació dels pares per detectar el casos a temps i que s'interessin per les xerrades sobre seguretat a internet que els mossos fan als centres educatius. La voluntat és incorporar la Balena Blava en aquestes sessions.

Xerrades sobre internet segura

Per tot plegat, el portaveu dels mossos va demanar que es faci saber a la policia qualsevol sospita de menors que puguin estar en contacte amb webs que incitin al suïcidi. Durant la seva intervenció, Albert Oliva va lamentar que «la resposta de les AMPAs quan se'ls ofereixen xerrades sobre seguretat a les xarxes socials és escassa», tot i que cada any se'n fan unes 3.500. «És importantíssim que aquestes xerrades les rebin també els pares», va subratllar el portaveu de la policia catalana. «Cal un treball transversal entre les escoles, la policia, el Departament de Salut i les famílies», va reblar.

Oliva va destacar que «les víctimes tenen edats molt vulnerables, de plena adolescència o preadolescència». «Edats on s'és extraordinàriament sensible, feble i vulnerable, en què els nois busquen la curiositat i l'aventura», va detallar. Amb tot, Oliva va subratllar que en cap dels casos detectats de Balena Blava s'ha «arribat fins al final».

D'altra banda, i a través d'un comunicat, els Mossos d'Esquadra van explicar que la seva Unitat de Delictes Informàtics està investigant les denúncies i «en contacte amb altres policies per rastrejar el circuit i contactar, si es donés el cas, amb altres investigacions relacionades amb els mateixos casos». A més, la policia va insistir que «no estem davant un joc quan parlem de la Balena Blava o de pàgines similars». «La inducció al suïcidi és un delicte que està penat al Codi Penal entre 4 i 8 anys» de presó, va recordar el cos.