Catalunya és la responsable d'un de cada quatre trasplantaments . En els primers cinc mesos de l'any, ja s'han realitzat una desena de trasplantaments pediàtrics -cinc de ronyó, quatre de fetge i un de cor- a partir de vuit òrgans de donants cadàver i dos de donant viu.

L'any 2016, l'hospital Sant Joan de Déu i l'hospital Maternoinfantil de la Vall d'Hebron de Barcelona, els centres de trasplantament pediàtric de Catalunya, van realitzar fins a 44 trasplantaments: 18 renals, 16 hepàtics, cinc pulmonars i cinc pancreàtics.

Només en set casos els òrgans provenien de donants infantils cadàver, ja que tan sols se'n van detectar vuit i en la meitat la família s'hi va negar. En cinc casos es va haver de recórrer a òrgans de l'estranger.

Des que Catalunya va començar a fer trasplantaments infantils l'any 1981, s'han trasplantat 874 pacients. En aquest temps, els receptors més petits de cada un dels òrgans tenien 21 dies en el cas del trasplantament de ronyó, 16 dies el de fetge, tres mesos el de cor i quatre un altre de pulmó.

Actualment encara hi ha 22 nens en llista d'espera per un trasplantament: nou de fetge, vuit de ronyó, tres de pulmó, un de cor, i un altre per a un trasplantament doble de cor i pulmó.

Ahir, com a preludi del Dia del Donant d'Òrgans i Teixits, que se celebra avui i que està dedicat als trasplantaments infantils, el Departament de Salut va acollir kl'acte d'entrega de la recaptació de la Transplant Run, una cursa solidària en pro dels pacients trasplantats.Els 23.215 euros recollits el mes de març es destinen al projecte «Suport psicològic pre i post trasplantament destinat als receptors pediàtrics i a les seves famílies», liderat per Teresa Pont, directora de trasplantaments de la Vall d'Hebron.

La Transplant Run 2017, que va aplegar 2.900 persones, vol conscienciar la població de la importància de les donacions, fomentar la pràctica de l'esport i els hàbits saludables, especialment entre aquest grup de pacients, i recaptar fons per a projectes que millorin la seva qualitat de vida.