Ni la forta ventada les espanta. N´hi ha centenars de vives, de mortes i d´agonitzants. Al terra, a les parets, als vidres, a les taules i a les cadires. La María José i en Juanjo, que regenten el restaurant Els 4 Vents, ubicat al costat de la benzinera de Sant Jordi Desvalls, a la carretera que duu fins a Colomers, estan desesperats: una invasió de mosques «No podem ni obrir la terrassa», i al menjador «també ens entren». El problema, asseguren, fa un parell de mesos que dura i reclamen l´actuació de l´Ajuntament.

«N´hi ha per tot el poble», admet l´alcalde, Josep Aulet; ahir a la tarda, tècnics de l´empresa de control de plagues que treballa habitualment amb el consistori van desplaçar-se a Sant Jordi per intentar esbrinar l´origen del focus; van fumigar contenidors i van instal·lar trampes en diversos punts del poble. Avui tornaran al poble per fer tasques de control.

Cotxes coberts

«No sabem què fer», diu María José. Els llogaters d´Els 4 Vents han fumigat el local dues vegades. Han invertit 726 euros en dos «intents desesperats» per eliminar el dípters. «Però tornen»; en massa. Al veïnat de Mas Masó, a mig quilòmetre escàs del restaurant, els cotxes aparcats al carrer queden ràpidament coberts d´insectes, la prova que la «quantitat de mosques d´aquest estiu», en paraules d´Aulet, «no és normal». Jordi Corominas, exacalde i regidor a l´oposició, és el propietari d´Els 4 Vents i es queixa de «la passivitat» amb què, a criteri seu, actua l´equip de govern.

Corominas afirma que el problema ve de lluny i recorda que en ple del 14 de juliol de 2016 ja va demanar a l´Ajuntament que urgís els grangers del poble a prendre mesures «per evitar la proliferació de mosques». Es queixa que la reacció municipal ha estat lenta, extrem que l´alcalde nega. En aquesta línia, Aulet revela contactes amb el Departament d´Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació (DARP) i amb Dipsalut, l´organisme de la Diputació amb competències sobre salut pública. Fonts del DARP apunten que el Govern no pot intervenir en cap granja sense la sol·licitud explícita de l´Ajuntament.

Origen per determinar

A un quart de quilòmetre d´Els 4 Vents hi ha una explotació avícola; «els responsables m´asseguren que fumiguen cada dia i que no tenen cap problema amb les mosques», precisa l´alcalde de Sant Jordi. Fonts de Dipsalut, de la seva banda, assenyalen que l´ens té obertes línies d´ajuts per l´extermini de plagues, però matisen que correspon a les corporacions locals actuar. «No se sap» d´on surten tantes mosques, exposa Josep Aulet, que subratlla que «fa molts anys» que hi ha granges actives al municipi i que mai, fins ara, Sant Jordi havia patit una invasió de mosques com la d´ara.

L´Ajuntament ha atès alguna queixa i l´alcalde ha escoltat «comentaris de veïns» de primera mà per la presència massiva d´insectes. «Jo també en tinc a casa i fem el que podem», explica Josep Aulet, que afegeix que el consistori treballa «per resoldre aquesta situació». En aquest context, el batlle afirma que a l´Ajuntament «no ha entrat cap instància per escrit, excepte un suggeriment d´una veïna del Mas Masó». No ha parlat amb Juanjo ni amb María José; «sé que porten el negoci, però no els conec», diu. Els restauradors acusen l´alcalde de no voler-los rebre; asseguren que sempre que han anat a l´Ajuntament els han donat «una excusa o altra». Mentre no arriba la solució a la plaga, els gestors d´Els 4 Vents passen els dies com poden. Des que els dípters van envair-los en massa, al local amb prou feines reben la visita dels «clients més fidels»; la resta, temporalment, els ha «abandonat», fins al punt que «avui -dilluns per al lector- hem fet un entrepà en tot el dia». I Juanjo ja fa números: «perdem de 100 a 150 euros cada dia només per obrir», i «si això dura massa no sabem si podrem aguantar».

Un quilo i mig d´insectes

Al restaurant recullen les mosques «a palades», sobretot des de primera hora del matí i fins havent dinat. Com a prova de la «tragèdia», Juanjo mostra una caixa plena d´insectes morts. «N´hi ha un quilo i mig», afirma i, «si això no s´arregla, en podrem omplir unes quantes més». L´empresa que ha fumigat en dues ocasions Els 4 Vents recomana als restauradors no invertir més esforços en tractaments de xoc. «Tot plegat és descoratjador», murmura María José, amb els ulls negats.