Les autoescoles gironines van fer sentir la seva veu ahir a la ciutat de Girona. En forma de marxa lenta per alguns dels principals carrers de la ciutat, reclamen a la DGT que doti les prefectures de trànsit de més personal, sobretot d´examinadors del carnet de conduir pràctic.

Aquesta mobilització es va fer a la mateixa hora a totes les capitals de província catalanes i va coincidir amb una nova aturada dels examinadors de la DGT, que ahir, els que no feien vaga, es van trobar sense feina perquè les autoescoles estaven al carrer per reclamar solucions a l´administració.

I és que com va assegurar el president de l'Associació d'Autoescoles de les comarques de Girona, Joan Sala, hi haurà empreses de formació de conductors que es veuran abocades a tancar si no hi ha canvis.

La responsable d´una autoescola de Palamós explicava que en el seu cas aquesta situació es pot produir perquè no sap quants alumnes es podran examinar durant el període de vaga. Tot i això, va afegir que aquest és un problema que venen patint de fa anys per la manca d´examinadors de la DGT a Girona. Actualment hi ha nou efectius fixos -una de baixa- i dos d´itinerants.

La mobilització que van fer ahir les autoescoles gironines, on van participar uns 200 vehicles de les 75 autoescoles associades, va començar pels volts de tres quarts de deu del matí i no es va donar finalitzada fins una hora després. Això però pels vehicles que capitanejaven la marxa lenta perquè n´hi va haver, que no van retornar fins al punt inicial fins cap a dos quarts de dotze del migdia. Aquesta mobilització va consistir amb la marxa dels vehicles d´autoescola que va començar a l´aparcament de Fontajau i després es va desplaçar per vials molt cèntrics de la ciutat, va vorejar l´àrea de la Devesa, l´avinguda Jaume I, on hi ha la seu de la prefectura de la DGT i la Subdelegació del Govern.

Col·lapse a la Devesa

El punt més complicat de la jornada es va donar a tocar de la rotonda del rellotge i la Devesa perquè van coincidir els primers vehicles amb els últims. Aquí sumat al trànsit, es va produir una situació de caos que va durar una estona.

Després es va desenvolupar a marxa lenta, els vehicles no superaven els 10 quilòmetres per hora i en algun moment es van aturar durant el trajecte. A cop de clàxon anaven fent veure a tota la població les seves reivindicacions.

Per fer-ho més visible, els vehicles d´autoescoles també portaven un full on hi havia el dibuix d´una mà negra i també l´etiqueta, que van utilitzar al Twitter per fer seguiment de la mobilització: #lesautoescolesdiuenprou.

Situació insostenible

Abans de començar la mobilització, alguns dels propietaris i treballadors de les empreses que ensenyen als futurs conductors, explicaven què els havien portat a manifestar-se. Un d´ells recordava que havien arribat fins aquí a causa de les retallades per part de la DGT. I que aquesta situació, tot i que no era el motiu de la mobilització, ara encara s´havia agreujat més aquests dies -des d´inicis de juliol- per la vaga dels examinadors del carnet pràctic de conduir.

Una altra responsable d´autoescola, vinguda de la comarca de la Selva, recordava que durant aquests dies es trobaven que pujaven a examen i no sabien quants del grup que fan pujar s´acabarien examinant. També hi havia altres ensenyants que comentaven que la situació s´ha convertit en insostenible perquè no només falten examinadors sinó també personal administratiu a la DGT.

Després d´acabar la mobilització pel centre de Girona. Els vehicles van tornar a l´aparcament del pavelló de Fontajau. I aquí el president de l'Associació, Joan Sala va llegir un manifest. Aquest escrit preveu les reivindicacions del col·lectiu.

Segons Sala, des de l´any 2013 les autoescoles pateixen «una falta de personal administratiu i examinador» i que això suposa «la impossibilitat que els nostres alumnes obtinguin el permís de conduir, cosa que limita les seves capacitats laborals i socials» i també provoca«el tancament d´empreses i pèrdua de llocs de treball».

Davant d´aquesta situació reclamen a la DGT «recursos suficients» a les Prefectures; un calendari d´exàmens i la seva gestió telemàtica.