Dues revisions cadastrals en quatre anys són molt. Tanta vigilància sobre els béns immobles dels veïns ha estat el motiu, pel qual l'Ajuntament de les Planes hagi enviat dues cartes de protesta, una al ministre d'Economia i Hisenda, Cristobal Montoro, i una altra al subdelegat del govern a Catalunya, Enric Millo.

L'alcalde de les Planes, Eduard Llorà (PDeCAT), ha explicat el procés que ha motivat les cartes de protesta. Fa quatre anys, l'Ajuntament de les Planes va demanar a la Gerència del Cadastre que fes una revisió dels immobles del poble. L'Ajuntament havia considerat que calia una actualització, perquè fins i tot hi havia cases que no constaven en la relació de béns immobles. Segons l'alcalde, la darrera revisió del cadastre havia estat feta el 1989.

Segons l'acta, en el ple de 26 de juny de 2013, Eduard Llorà, va exposar: «La revisió iguala contribucions que fins al moment eren molt diferents». Després va apuntar que durant 9 anys, l'Ajuntament baixaria el tipus impositiu per compensar la pujada del valor cadastral. Ahir, Llorà, va explicar que en relació amb el 2012 la recaptació de l'IBI va pujar, però després s'ha mantingut sobre la base de baixar el tipus impositiu.

El problema ha estat que 4 anys després de la revisió cadastral demanada per l'Ajuntament, el Ministeri d'Economia va encarregar a la Direcció General del Cadastre revisions a uns 1.900 municipis amb la voluntat d'apropar els valors reals amb els del mercat i aplicar-los a l'impost de béns immobles.

Es tracta d'un impost, en el qual els cicles econòmics, com ara la crisi, no hi tenen afectació. És a dir, encara que el mercat dels immobles estigui deprimit, com que grava la propietat els seus ingressos són estables, per la qual cosa és la garantia de la seguretat econòmica dels municipis.

Quan l'Ajuntament de les Planes va saber que el seu municipi estava a la llista de la inspecció del cadastre del 2017, es va queixar, perquè la va considerar excessiva. El criteri de l'alcalde és que tot i haver fet una revisió fa poc, sempre que hi hagi una inspecció alguna cosa es trobarà.

El Cadastre sòl fer una inspecció tècnica amb imatges via satèlit, amb fotografies d'avions en ocasions excepcionals amb drons. Sobre la base de les imatges fetes des de l'aire, els tècnics del cadastre fan una inspecció sobre el terreny.

Quan va detectar la inspecció, l'Ajuntament va enviar una carta d'avís als veïns amb instruccions, perquè puguin entrar al portal de la Direcció General del Cadastre i comprovar si les dades de les seves propietats han estat canviades. En cas que els veïns no estiguin d'acord amb els canvis cadastrals, poden adreçar-se a l'Ajuntament, on els indicaran com poden recórrer. Llorà ahir va indicar que a mesura de rebre les notificacions els veïns es van queixar.

Pel que fa al text de les cartes de protesta és igual per al subdelegat del govern i per al ministre d'Hisenda. La nota defineix com un acte de mala fe deliberada enviar les notificacions de la revisió cadastral als veïns en els darrers dies de juliol pel fet de ser temps de vacances. Diu que donar 15 dies per al·legar dins un període considerat de vacances complica la possibilitat de recórrer als veïns pel fet que els advocats fan vacances.