L'Observatori Astronòmic d'Albanyà espera 10.000 visitants aquest 2018, superant així els 4.500 que va registrar l'any passat, i després de desemborsar 320.000 euros per desenvolupar-lo. Les activitats de l'Observatori en 2017, que van consistir en visionats del cel nocturn, van facturar prop de 75.000 euros, segons va detallar ahir el director de Bassegoda Park -càmping adjunt a l'observatori i que ofereix serveis complementaris a aquest-, Esteve Guerra.

La iniciativa compta amb el suport del patronat de Turisme Costa Brava Girona, que busca desestacionalizar l'oferta turística de la zona amb ofertes com la de l'observatori. El Patronat vol atreure a aquest projecte de turisme astronòmic persones i famílies amb interès per la naturalesa, científics i escoles.

L'espai, ubicat a Albanyà, inclou uns 90 quilòmetres de bosc amb escassa contaminació lumínica. L'Observatori Astronòmic d'Albanyà és el primer del món que aconsegueix les dues distincions de cel fosc que atorguen diferents organismes. Fins ara, s'hi han fet 200 sessions del que han batejat com a «xous astronòmics». L'any passat, turistes de Xina i el Japó van venir expressament a l'Empordà per gaudir de l'experiència «de fusionar-se amb l'Univers», tal com l'anomena Pere Guerra.

El públic no passarà fred

El pròxim 21 d'abril començarà la segona temporada amb novetats com les grades calefactables per millorar el confort del públic.

Pere Guerra va apuntar que «les missions Apol·lo» per portar l'home a la Lluna poden ser una proposta amb la qual treballar «valors de grup o mind fullness». Guerra va explicar també que han fet el «fitxatge estrella» de Juan Carlos Casado, fotògraf especialitzat en astronomia i que té casa a l'Empordà. Casado és el president de l'observatori i també un dels protagonistes dels xous astronòmics». El corrent de tornar a la natura és més que una moda», va ressaltar Casado. El fotògraf va comparar la iniciativa d'Albanyà amb les experiències d'observar aurores boreals des de zones àrtiques. També va posat d'exemple com les Illes Canàries han aprofitat ser seu de l'Observatori astronòmic nord-europeu per oferir paquets turístics que atrauen gent de tot el món.