El litigi obert entre les empreses que van participar en el concurs per a la concessió del servei de recollida el 2014 és una barrera que pot impedir posar en servei el nou model de recollida a la Garrotxa abans del 2019, segons va explicar el president del Consell Comarcal, Joan Espona (PDeCAT), en el ple del Consell Comarcal de la Garrotxa.

En la primavera del 2014, Amfruns Garriga, de Montagut, va guanyar el concurs. Això no obstant, Tractaments i Serveis Ambientals Vila SL de Banyoles va presentar un recurs contra l'adjudicació i el Tribunal de Contractes del Sector Públic va estimar el recurs.

Davant de la resolució del Tribunal, el Consell Comarcal de la Garrotxa, en el ple del 14 de desembre de 2014, va readjudicar el servei a Tractaments i Serveis Ambientals Vila SL de Banyoles, que des de llavors fa el servei.

Al cap de poc, Amfruns Garriga va presentar un recurs contra la readjudicació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el va guanyar.

Això no obstant, segons va explicar el gerent del Consell Comarcal en el ple d'abans-d'ahir, Tractaments Vila va presentar un recurs de casació contra el veredicte del TSJC. El de casació és el darrer recurs que es pot presentar abans que una setència sigui ferma.

El gerent va explicar que una altra resolució del Tribunal de Contractes del Sector Públic està suspesa a l'espera de com acaba el recurs de casació.

La previsió, segons el gerent, és que el Suprem resolgui si admet o no el recurs de casació entre els mesos de maig, juny o juliol. En el cas que el Suprem admeti a tràmit el recurs de casació, el litigi es dilatarà en el temps.

A més, el fet que el Suprem admeti a tràmit o no el recurs de casació afecta una resolució del Tribunal de Contractes del Sector Públic que actuarà en coherència amb el dictamen final del Suprem.

El president del Consell Comarcal va exposar que confia en la possibilitat que el litigi acabi aviat. Això no obstant, va assenyalar que, sigui quin sigui el resultat final dels litigis, el Consell Comarcal en sortirà perjudicat. Va considerar que «el litigi només fa que endarrerir l'obertura del nou concurs». És a dir, del concurs per a l'adjudicació del model de recollida pensat sobre la base d'identificar les persones que posen les bosses als contenidors.

La planta de triatge

Un altre obstacle per a l'aplicació del nou sistema és la planta de triatge. Un cop acordat que anirà al polígon de Politger, falta acabar de determinar el lloc precís per tal de poder respectar el creixement d'una empresa. El president va valorar que, sense obstacles, el nou sistema s'hauria pogut posar en servei el 2015.