Ni Red Eléctrica ni la Generalitat es van presentar ahir a la vista que hi havia fixada per jutjar els quatre activistes que es van penjar d'una torre a Fellines el 2014 per protestar en contra de la línia de Molt Alta Tensió (MAT). El judici s'havia de celebrar ahir al matí, però davant d'aquesta incompareixença per part de les dues acusacions, va quedar postposat pe a d'aquí a vuit mesos i la pròxima data s'ha fixat per al 18 de febrer.

L'advocat dels quatre encausats, Benet Salellas, va considerar que «això és una demostració que no hi ha ni interès social per aquest tema ni tampoc danys concrets que s'hagin d'indemnitzar». El lletrat va explicar també que no preveuen la nova data com un avantatge. «El fet que s'allargui podria arribar a ser un atenuant de dilacions, però per nosaltres no és un tema d'atenuar la responsabilitat, venim a dir que no hi ha cap tipus de responsabilitat penal», va relatar.

Vuit hores penjats

Els quatre encausats es van penjar durant prop de vuit hores a la torre 64 de la MAT amb motiu de protesta el 12 de juny del 2014. Amb arnesos i cadires van escalar l'estructura quedant-se una de les acusades a 10 metres i els altres tres a 60. Un cop allà, es van encadenar a aquesta. La fiscalia sosté que aquesta acció va «pertorbar» les obres de Red Eléctrica i, a la vegada, va posar en risc la «integritat física» dels protestants. Els manifestants van baixar voluntàriament, però es va requerir de la intervenció dels Bombers per alliberar-los.

1 any i mig de presó

Per tot això, el fiscal els acusa d'un delicte de coaccions en concurs amb un delicte de resistència a agents de l'autoritat i els hi demana un any i mig de presó, així com una indemnització de 2.008,79 euros. Els diners provenen del cost de l'operatiu que va desplegar la Generalitat, ja que la companyia afectada va renunciar al seu «perjudici econòmic».

Pel que fa a la seva defensa, aquesta pensa que ni tan sols «s'hauria d'haver arribat a aquest punt», ja que «és un fet sense cap violència i sense cap dany provocat a l'estructura de la torre». Salellas va afirmar ahir que era «una acció simbòlica» amb «una gran repercussió mediàtica per protestar pel tema de la MAT». L'advocat va dir que tenen ganes de celebrar el judici en el qual la discussió sobre «la llibertat d'expressió, el dret de protesta i el dret de manifestació» hauria de «prevaldre a un dia de feina dels treballadors de la línia d'alta tensió».

Abans de l'hora fixada pel judici, un grup de manifestants va agrupar-se davant dels jutjats gironins per tal de donar suport als quatre activistes acusats.