Banyoles ha instal·lat comportes metàl·liques noves que substitueixen les antigues de fusta en tres dels cinc recs de la ciutat, un canvi amb el qual es vol millorar el control del nivell de l'aigua de l'estany i l'ús que en fan els regants. Els bagants s'han col·locat als recs de Ca n'Hort, Figuera d'en Xo i Guèmol, i s'afegeixen al primer que es va substituir, al rec Major.

Ara, només queda per canviar el rec d'en Teixidor, on l'Ajuntament va informar que encara manté la comporta de fusta perquè s'està provant un nou model que permet millorar els passos de fauna.

Més rapidesa i seguretat

Des del consistori van explicar que els mecanismes de fusta que s'estan substituint no permetien fer un maneig ràpid, segur i eficient de les comportes, que permeten controlar l'aigua que surt de l'Estany. El regadiu és l'ús principal dels recs de Banyoles, que transcorren per tota la ciutat des de la seva sortida a l'Estany fins a la riera Canaleta.

Ahir, el govern municipal va incidir en la importància de controlar el cabal en funció de l'època de l'any i especialment durant l'estiu, a causa de la sequera.

Un altre aspecte a tenir en compte també destacat per l'Ajuntament és la necessitat de mantenir un cabal mínim ecològic, amb l'objectiu de conservar les poblacions de flora i fauna que viuen a l'Estany banyolí.