11 de agost de 2018
11.08.2018

L'Audiència Nacional no identifica cap cervell de la cèl·lula del 17-A

El fiscal de terrorisme gihadista Miguel Ángel Carballo diu que assenyalar Abdelbaki es-Satty com l'autor intel·lectual és entrar en «terreny d'especulacions»

11.08.2018 | 01:42
L'Audiència Nacional no identifica cap cervell de la cèl·lula del 17-A

El fiscal de l'Audiència Nacional responsable de terrorisme gihadista, Miguel Ángel Carballo, ha explicat en una entrevista a TV3 que la investigació no ha pogut acreditar l'existència d'un ideòleg dels atemptats del 17-A ni a dins ni a fora d'Espanya, tot i que s'han investigat amb detall els viatges que els autors dels atemptats van fer a l'estranger i també s'han analitzat les relacions i els contactes que van establir amb altres persones.

En ser preguntat per si l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, va ser-ne l'autor intel·lectual, el fiscal va assegurar que això seria entrar en «un terreny d'especulacions». «No podem dir que no existeixi, però és possible que si no l'hem trobat és perquè no existeixi, perquè necessàriament no n'hi ha d'haver», va afirmar.


Contradicció amb el CNI

La hipòtesi que l'operatiu de Barcelona i Cambrils d'ara fa un any no tingués cap cervell al darrere contradiu, tal com apuntava la informació de TV3 difosa ahir, la versió que responsables del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va donar el març davant la Comissió de Secrets oficials al Congrés dels Diputats de Madrid.

Miguel Ángel Carballo també va explicar que la investigació ha constatat que els membres de la cèl·lula terrorista van prendre nombroses mesures de seguretat per parlar entre ells, com ara l'ús de la documentació d'altres persones i la precaució d'actuar lluny de la població on vivien les seves famílies. No obstant això, el fiscal de l'Audiència Nacional va considerar que la seva preparació era mínima i van actuar improvisadament. «Tècnicament no estaven preparats, perquè el TATP és un explosiu molt delicat i perillós, i a la vista queda que seguir un curset per internet, diguem-ne, no és suficient», va dir.

D'altra banda, el fiscal responsable de terrorisme gihadista número 2 de l'Audiència Nacional no considera que, abans dels atemptats, hi hagués descoordinació policial i creu que difícilment es pot fer seguiment de tots els investigats per gihadisme si s'han descartat, tal com va passar amb Es Satty. «No es va poder acreditar que aquesta persona es dediqués a aquestes activitats. Per tant, no sembla gaire exigible que pugui estar sempre investigada. Els recursos són limitats i s'han dedicat a investigar les persones que consideren que tenen una implicació», va concloure el fiscal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook