L'investigador de la Universitat de Girona Hèctor Monclús ha estat reconegut amb un premi de la Fundación Botín a joves talents. El prestigiós Observatori de l'Aigua de la fundació ha distingit l'investigador del Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental (Lequia) de la UdG per un projecte que aplica intel·ligència artificial a la potabilització de l'aigua. El premi es lliurarà el dia 25 de setembre en el transcurs d'un acte a la seu de la Fundación Botín, a Madrid.

Hèctor Monclús és llicenciat i doctor en ciències químiques per la Universitat de Girona. La seva carrera investigadora s'ha centrat en el tractament d'aigües i s'ha desenvolupat tant a la universitat com en empreses del sector. Actualment és investigador Juan de la Cierva Incorporación al grup de recerca Lequia i professor associat d'enginyeria química a la UdG.

El projecte premiat, DrinkIA, fa front a l'alta complexitat d'operació de les estacions de tractament d'aigua potable amb tècniques d'intel·ligència artificial. Tot i existir protocols d'actuació, la gran multiplicitat de factors tecnològics, ambientals i econòmics que afecten aquestes instal·lacions crea gran incertesa i subjectivitat en la presa de decisió.

L'investigador ha liderat el desenvolupament d'un sistema d'ajuda a la decisió que automatitza aquest procés tot incrementant-ne l'eficàcia i la robustesa de les decisions, a la vegada que redueix els costos associats.

DrinkIA parteix de l'experiència del grup de recerca Lequia de la UdG en sistemes d'ajut a la decisió aplicats a la gestió de l'aigua, i de les necessitats d'innovació, automatització i sostenibilitat ambiental de l'empresa ATLL.

L'equip de la UdG ha comptat, a banda de Hèctor Monclús, amb els investigadors Manel Poch, Montse Dalmau i Lluís Godo. Per part d'ATLL hi han participat el Fernando Valero i Pere Emiliano i tots els experts, tecnòlegs i gestors de les estacions potabilitzadores implicades en el projecte.

El sistema d'ajuda a la decisió està instal·lat, actualment, en mode de proves a les estacions potabilitzadores d'aigua d'ATLL a Abrera i Cardedeu.