La Guàrdia Civil de Girona va celebrar ahir la festa de la seva Patrona, la Verge del Pilar; un acte que l´any passat es va suspendre després dels fets de l´1 d´octubre. Aquest any, la comandància estava plena de gom a gom i el record dels fets de l´1 d´octubre es va passar per sobre, mentre que els discursos van tenir un caire positiu. Només en va fer referència, i per sobre, el nou cap del cos a Girona, el tinent coronel Josep Antoni Esteve Folch, que en el seu discurs de la celebració del Pilar va recordar que la diada es tornava a celebrar «després del parèntesi de l'any passat, que no es va fer per les raons conegudes».

En l´acte, el discurs del tinent coronel va tenir un caire positiu. Folch, que ahir s´estrenava oficialment en un acte, va apel·lar a la col·laboració policial i va recordar que la Guàrdia Civil és un cos que està sempre «predisposat». També va donar la benvinguda als nous agents que s´han incoporat recentment a Girona i va demanar-los que no agafin «clixés erronis dels quals és difícil sortir», tot afegint que «Girona és una ciutat espectacular i la província, més».

El subdelegat del Govern, Albert Bramon, per la seva banda, va recordar que cal estar «units» en el dia de la Hispanitat i que «això també es pot traslladar a la situació catalana actual». D´altra banda, va relatar que sempre ha donat suport a la Guàrdia Civil i que ara, com a subdelegat, es troba que quan parla amb molts alcaldes li diuen: «Això amb Guàrdia Civil no passava, o tant de bo hi hagués Guàrdia Civil», en referència a la presència del cos als carrers.

Banda militar a la cerimònia

Aquest acte es va celebrar amb la presència de molts familiars dels agents, que, emocionats, van veure com per primer cop en molts anys la banda de la base militar de Sant Climent Sescebes entonava els himnes d´Espanya i de la Guàrdia Civil. També es va donar pas a l´entrega de condecoracions sota l´aplaudiment de la gent que hi havia al pati, que tenia ben apresos els himnes i els va corejar fins al final. L´emoció va anar a més amb l´entrega de les condecoracions, ja que familiars i companys de feina van esperonar els guardonats entre aplaudiments cada vegada que se´ls feia entrega.

Com cada any, es van entregar les medalles i condecoracions a membres del cos i d´altres forces policials, així com persones de la judicatura i societat civil, entre d´altres, per actuacions meritòries o per la col·laboració amb la Guàrdia Civil. Es van entregar guardons per actuacions contra el gihadisme, el tràfic de drogues, la col·laboració entre cossos per exemple, als Mossos d´Esquadra, la policia alemanya o policies locals, entre d´altres. Com a curiositat, el cap de la Guàrdia Civil, en començar el seu discurs, va escenificar que el seus agents treballen amb cossos fronterers o d´altres països tot dient «bon dia» tant en català com en castellà, francès i alemany.

Més de tres tones en droga

Pel que fa a dades policials, el tinent coronel Josep Antoni Esteve Folch va assegurar que des de principis d´any la Guàrdia Civil a Girona ha fet 150 detencions i ha actuat en 189 delictes, tot aixecant acta en 857 infraccions administratives. Una dada molt destacada i fruit de la tasca contra el tràfic de drogues, un dels eixos del cos com va recordar Esteve, és que en aquests prop de 10 mesos de 2018 els agents ja han comissat més de tres tones de droga. Aquí hi entra, sobretot, marihuana i haixix. I també va recordar la feina a l´exterior dels seus policies, per exemple al Líban, Mauritània, Senegal i Mali.