L'huracà Leslie deixa riuades, accidents i talls de llum a Catalunya CAT-TEMPS PLUGES (Resum)

L'huracà Leslie deixa riuades, accidents i talls de llum a Catalunya CAT-TEMPS PLUGES (Resum)

Madrid, 15 oct. (EFE).- El pas de l'huracà Leslie ha tingut en les últimes hores les conseqüències més greus a Catalunya, amb cinc ferits greus en accident, un riu desbordat i múltiples inundacions, mentre dotze províncies continuen en alerta i a Mallorca prossegueix la recerca del nen desaparegut dimarts.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la borrasca tropical derivada de l'huracà Leslie ha deixat més de 200 litres d'aigua per metre quadrat al Montseny i ha estat l'estació meteorològica de Viladrau (Osona) la que més pluja ha recollit, amb 209,3 litres per metre quadrat.

Amb el Leslie ja esvaït, els serveis d'emergència catalans encara han hagut d'atendre aquest matí 17 persones per causes relacionades amb les fortes pluges, de les quals sis han estat traslladades a hospitals, cinc en estat greu després de veure's implicades en accidents de trànsit.

Des de la tarda d'ahir fins a aquest matí, s'han comptabilitzat 1.276 trucades amb 982 incidències, la major part a la comarca del Tarragonès, i els bombers han atès 628 avisos, amb més incidència a la província de Girona, la zona Metropolitana Nord i la Metropolitana Sud.

La majoria de les actuacions s'han relacionat amb la caiguda de branques i arbres a causa del vent, l'acumulació de pedres i fang a la calçada i la pujada del cabal de rius i rieres.

També durant la nit, els bombers han treballat en les tasques de desenrunament d'un edifici abandonat que s'havia enfonsat a Tortosa (Baix Ebre), sense causar ferits però sí el desallotjament de sis persones d'immobles adjacents.

Una dotzena de trams de carreteres s'han vist afectats per talls per inundacions o esllavissaments de terra a les demarcacions de Barcelona i Girona, cosa que ha obligat a suspendre el transport escolar a sis municipis, i el trànsit ferroviari ha patit retards en les línies de Rodalies R11 i R2 nord i talls a l'R1 entre Blanes i Maçanet-Massanes (Selva).

D'una altra banda, 6.000 abonats segueixen sense llum a diversos municipis, la majoria de les comarques del Vallès Occidental, Osona, Maresme i Ripollès.

En les últimes hores, el riu Sió s'ha desbordat al seu pas per Les Oluges (Segarra) i ha negat els baixos de les cases més pròximes, sense lamentar danys personals, mentre que la zona de la Part Baixa de Tarragona s'ha tornat a inundar en menys de cinc dies.

A més, els rius Ter, Fluvià, Congost, Llobregat i Corb han augmentat el seu cabal de forma alarmant i està previst el desguàs dels embassaments del sistema Ter-Llobregat.

A Menorca, les fortes pluges i tempestes i les ratxes de vent de 109 quilòmetres per hora han provocat importants retards i cancel·lacions en el trànsit aeri.

I a Mallorca, tres helicòpters i 300 especialistes a peu busquen des de primera hora al torrent que travessa el municipi de Sant Llorenç i a la costa i aigües pròximes a la seva desembocadura Arthur, el nen de 5 anys desaparegut dimarts durant una riuada.

El Govern balear ultima l'avaluació de danys per aprovar sis línies d'ajudes per a les persones afectades per les pluges torrencials -que seran compatibles amb les subvencions estatals i les assegurances- i ha posat sis habitatges de titularitat pública a disposició de les famílies les cases de les quals han quedat inhabitables.

Fonts de la Casa del Rei han informat avui que els Reis assistiran dimecres que ve al funeral per les víctimes de les inundacions de Mallorca.

Després del pas de Leslie, l'huracà Michael, convertit ja en borrasca extra-tropical, deixarà pluges que acumularan fins a 20 litres per metre quadrat i temporal marítim amb onades d'entre els 4 i 5 metres, davant la qual cosa l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat l'alerta groga (risc) a 12 províncies d'Andalusia, Castella-la Manxa, Extremadura, Galícia i Catalunya.

Segons l'Aemet, la situació empitjorarà a mida que avanci la tarda, encara que sense arribar a la intensitat que ha deixat l'huracà Michael al seu pas per Florida (Miami, EUA), amb ratxes de vent de fins a 250 quilòmetres per hora.