La policia lluita de fa anys contra el tràfic de drogues a la província de Girona i recentment hi ha dues operacions a destacar i com en el cas d'aquesta d'ahir desenvolupada per la Guàrdia Civil hi ha al darrere clans familiars. El febrer de 2017, els Mossos d'Esquadra i Vigilància Duanera van desmantellar el que van anomenar una «multinacional de la marihuana» de l'Empordà.

El macrooperatiu contra el clan Capirote va concloure que aquest grup criminal es dedicava principalment a l'elaboració i el cultiu de marihuana per, posteriorment, vendre-la a Espanya i França. A banda del comís de molta droga, armes i diners. Els investigadors van poder provar que van arribar a blanquejar fins a 3 milions d'euros en sis anys.

Aquest clan instal·lat al barri de Sant Joan de Figueres i a municipis de la rodalia a més ho tenia tot ben preparat i per tal que no els trobessin a la droga ni els diners tenien fins i tot búnquers. L'organització criminal desmantellada el 2017 comptava amb 32 integrants. Aquest mes d'abril va començar el judici, unes sessions que van durar dies i sota grans mesures de seguretat. De moment no es coneix la sentència de l'Audiència de Girona.

L'altra desarticulació que va generar molt ressò i importància és la d'una banda que controlava un gran nombre de punts de venda de droga al detall al barri de la Font de la Pólvora de la ciutat de Girona. Els Mossos d'Esquadra van detenir l'agost del 2015 fins a 28 persones que formaven part de diversos clans familiars. Aquesta banda utilitzava menors d'edat per preparar i traslladar la droga. No obstant això, el nucli dur de l'organització era format per cinc persones d'una mateixa família. Traficaven amb heroïna i cocaïna.