Seixanta-un equips de sis ciclistes -deu més que l'any passat- participaran aquest dissabte en la tercera edició de l'Oncobike, una cursa solidària en BTT que recorre camins i pistes de la Vall de Llémena i que recull fons per a la Fundació Oncolliga Girona. Per tercer any consecutiu, el centre neuràlgic de la prova estarà situat a la localitat de Sant Gregori, que acollirà la sortida i l'arribada, i els equips podran optar entre dos recorreguts: 200 km o 150 km.

El que sí que canvia, però, és la finalitat solidària de la cursa. Després de dos anys recollint fonts per millorar el servei de llar-residència que l'Oncolliga ofereix als malalts oncològics de les comarques gironines i els seus familiars, en aquesta tercera edició els donatius es destinaran a finançar el nou servei d'Estètica Oncològica que s'ha posat en marxa aquest any per prevenir i minimitzar els efectes secundaris que els tractaments oncològics tenen sobre la pell i les mucoses dels malalts, especialment de les dones.

Per aconseguir aquest objectiu solidari es demana a cada equip que faci un donatiu mínim de 500 euros, tot i que molts d'ells acaben superant aquesta quantitat gràcies a les aportacions d'empreses patrocinadores i de particulars.

L'especialista en estètica oncològica Núria Izquierdo és l'encarregada de desenvolupar aquest programa, del qual ja s'han beneficiat una trentena de pacients des de la seva posada en marxa, el mes de maig passat.

«El malalt oncològic, a més d'haver de fer front l'impacte emocional d'un diagnòstic en alguns casos sever, passa per un procés de malaltia en el qual se sotmet a tractaments agressius i de llarga durada que comporten un seguit d'efectes secundaris, entre els quals hi ha toxicitat de la pell, les mucoses seques (bucals, vaginals...), la hipersensibilitat al sol, l'acne, la coïssor...», explica Izquierdo. «En la majoria dels casos aquests efectes són transitoris, però molt molestos. Una actuació preventiva sobre la pell i les mucoses pot ajudar molt a evitar o si més no minimitzar aquests símptomes, guanyant així en qualitat de vida i benestar i, de retruc, millorant l'estat anímic amb el qual es fa front a la malaltia», afirma.

El programa, que de moment està implementat a Girona i Olot, ofereix a les pacients sis sessions (una al mes) totalment individualitzades i gratuïtes.

Una cursa per equips

La sortida de la prova tindrà lloc a les 8 del matí a la zona esportiva de Sant Gregori i l'itinerari transcorre íntegrament per la Vall de Llémena. El suport dels ajuntaments de la Mancomunitat de la Vall de Llémena ha estat decisiu per tirar endavant aquesta iniciativa, que també compta amb la col·laboració del Club Ciclista Sant Gregori i l'associació Cingles de la Llémena. Uns 150 voluntaris seran els encarregats de la logística i d'assistir els corredors en els punts d'avituallament.

Els equips estan formats per sis ciclistes i sempre n'hi haurà d'haver com a mínim dos en ruta. L'itinerari no estarà senyalitzat i els diferents equips hauran de seguir el recorregut mitjançant el sistema GPS. L'itinerari estarà dividit en vuit trams i els equips només podran fer els relleus que considerin oportuns en els punts de control.

Els equips que facin l'itinerari més curt, de 150 km, faran dos trams menys. El temps màxim per a completar el recorregut és de 20 hores i els organitzadors estimen que els primers a arribar a la línia de meta a Sant Gregori ho faran amb un temps aproximat d'entre 9 i 10 hores en el cas de la cursa llarga i d'entre 6 i 7 hores en l'itinerari més curt.