Els Bombers de la Generalitat han fet 11 rescats de boletaires en cinc mesos a les comarques de Girona. La majoria dels serveis de salvament de persones desorientades s'han portat a terme al Ripollès (10) i una recerca es va realitzar a la comarca de l'Alt Empordà. Cal destacar que els del Ripollès s'han produït majoritàriament el mes de setembre (9), quan hi va haver una eclosió dels bolets a les zones de muntanya gràcies a la pluja i el bon temps. L'altra recerca data del mes d'agost i la de l'Empordà, del juny.

La província de Girona és boletaire per tradició i els mesos d'estiu i setembre se solen localitzar els fongs en zones de més alta muntanya i a mesura que s'entra a la tardor, apareixen en altres comarques i fins i tot, en àrees del litoral. Un fet que com explica el cap dels GRAE d'Olot, Jordi Martí, fa que els Bombers prevegin que malauradament hauran de fer algun altre servei al llarg d'aquest mes i el proper per boletaires que es desorienten.

Recorda que majoritàriament, el perfil amb qui es troben són gent gran que s'extravia mentre caça bolets. I aquest col·lectiu sovint és més difícil de localitzar, fet pel qual s'acaben allargant les recerques, a vegades de més d'un dia. Per aquest motiu recorda que els Bombers cada campanya donen consells per tal de prevenir aquestes situacions. Entre els consells més destacats, sobretot encarats cap al col·lectiu de la gent gran hi ha: no han d'anar sols a bosc i si es va en grup, cal anar avisant d'on s'està. Perquè, com recorda Martí, moltes vegades tenen problemes per trobar la gent perquè han anat sols i alhora, no saben ni on són. Per aquest motiu, recorda que cal anar equipat i portar al cim un telèfon mòbil i sobretot, carregat de bateria. Perquè «parlar amb la persona els facilita molt la feina. Ja que encara que ens digui que s'ha desorientat, podem parlar d'on ha anat, si ha pujat o ha baixat la muntanya, entre altres». I afegeix que «l'ideal» a més, és que si es té un smartphone, es descarregui alguna de les aplicaicons que permetin la localització, com ara l'anomenada My112 que permet trucar al telèfon d'emergències i alhora, geocalitza la persona. També destaca que si cal buscar de nit, l'important és que la persona, veient que es fa fosc, porti una llum o llanterna

Un fet important abans de sortir, com en tots els excursionistes és que cal «preveure i saber on es va i prendre punts de referència i delimitar l'espai on s'anirà, per exemple, triar que es farà només una vessant de la muntanya». A més de tots aquests consells dedicats al col·lectiu dels boletaires, el cap dels especialistes en rescats dels Bombers, recorda que com tot excursionista cal anar ben equipat, portar aigua i roba, perquè si per exemple, cau i s'ha de passar hores en un punt, es pot acabar patint una hipotèrmia.

La meteorologia condiciona

Les onze recerques de boletaires d'aquest any són moltes més del doble de les que van fer els Bombers de la Generalitat durant l'any passat a Girona. I és que el 2017 va ser un mal any de bolets i com ressalta Jordi Martí, «la meteorologia ens condiciona i quan fa més fred i plou molt hi ha menys bolets i al revés, quan en surten, va molta gent a la muntanya i ens surten més serveis».

Fins a 24 d'octubre, els Bombers han fet 54 recerques de boletaires a tot Catalunya. La majoria a la comarca del Berguedà (18), el Ripollès (10) i l'Alt Urgell (8). Mentre que durant tot l'any anterior, en van realitzar deu. Per tant, s'han multiplicat per cinc els serveis deguts a l'abundància.ones desorientades s'han portat a terme al Ripollès (10) i una recerca es va realitzar a la comarca de l'Alt Empordà.