L'Ajuntament d'Olot convocarà en els pròxims dies les 50 persones que participaran en la primera reunió destinada a configurar

la comissió destinada a establir criteris de base per a l'espai Cràter. Es tracta d'un centre de divulgació del vulcanisme destinat a centrar la difusió de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

La trobada tindrà lloc en el decurs de la tercera setmana d'aquest mes i servirà per establir grups de treball col·laboratius. Vayreda ha concretat que la comissió estarà formada per vulcanòlegs, educadors, gent de cultura i tècnics de turisme.

Ha explicat que moltes de les persones cridades ja han format part del procés de definició de l'espai Cràter. Vayreda ha reblat que el projecte des del primer pas s'ha fet al costat del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Es tracta d'un procés que es va començar a gestar el 2013 i va sortir a la llum pública el juny del 2014. En aquell moment, encara que no existia una denominació concreta, sí que estava clar que la idea era fer un centre d'interpretació dels volcans a la vora del volcà Montsacopa.

El centre d'interpretació havia de donar polaritat a un parc dels volcans en el qual estarien els 3 volcans del terme municipal d'Olot: Montsacopa, la Garrinada i Montolivet.

Segons ha avançat el regidor, la comissió tindrà tècnics de la Generalitat i de la Diputació de Girona.

A més, a partir del dilluns dia 5 de novembre, començaran les proves d'avaluació per ocupar la plaça de gestor per a la impulsió de l'espai Cràter. Es tracta d'un càrrec tècnic destinat a gestionar tot el referent amb l'espai Cràter fins que estigui fet. Ha d'estar acabat al voltant del 2021.

El regidor ha apuntat que la persona guanyadora de la plaça haurà de coordinar, per exemple, les relacions entre els tècnics que elaborin el projecte i la comissió de criteris.

El principi del final

Vayreda ha considerat que la comissió assessora i la contractació del tècnic impulsor són passes cap a la finalització d'un projecte pensat per valoritzar el patrimoni que representen els volcans per a Olot.

D'altres passes van ser la modificació del pla general feta en el darrer ple per canviar els usos dels terrenys on elevaran l'espai Cràter, l'aprovació d'un pla de mobilitat i, sobretot, la concreció del finançament.

L'Ajuntament d'Olot té compromesos fons externs per al finançament del 85% del projecte. Es reparteixen en 1,8 milions d'euros, que aportaran els fons europeus del programa Feder, 1 milió d'euros de la Diputació de Girona i 600.000 euros del Pla de Foment Turístic.

Tot plegat suma 3,4 milions dels 4 milions d'euros que val la totalitat del projecte. El regidor ha indicat que intentaran cobrir els 600.000 euros que falten amb d'altres ajuts.