Segueix-nos a les xarxes socials:

Confirmen que la intel·ligència artificial permet anticipar les crisis epilèptiques

Testen amb èxit el projecte gironí per monitorar l'activitat cerebral dels pacients i avançar-se uns minuts als primers símptomes

Confirmen que la intel·ligència artificial permet anticipar les crisis epilèptiquesfoto: DdG

La intel·ligència artificial permet predir les crisis epilèptiques uns minuts abans que es produeixin, segons l'assaig clínic dut a terme amb 22 afectats per testar un projecte gironí per monitorar l'activitat cerebral dels afectats i avaluar el risc de crisis epilèctiques.El projecte MJN-Seras, impulsat per tres emprenedors gironins, és un dispositiu en forma d'auricular que, mitjançant la intel·ligència artificial, recull l'activitat cerebral del pacient i l'envia a una aplicació mòbil equipada amb algoritmes que calculen la probabilitat de patir una crisi. En el moment en què el risc supera un determinat llindar, el telèfon del pacient rep un avís, perquè es posi en posició de seguretat i esperi que passi la crisi.

Parteix de l'experiència de David Blánquez, un enginyer informàtic que patia per si les crisis d'epilèpsia de la seva filla podien causar-li un accident si l'agafaven desprevinguda. Juntament amb dos emprenedors més, Salva Gutiérrez i Xavi Raurich, es van posar a treballar per desenvolupar aquesta tecnologia.

L'assaig clínic, desenvolupat per Mobile World Capital Barcelona, MJN i la Clínica Corachan, ha comptat amb la participació de 22 persones amb epilèpsia d'entre 14 i 46 anys. Durant el test, que els ha seguit unes 1.500 hores, s'ha monitorat l'activitat cerebral dels pacients i s'han pogut detectar 85 crisis epilèptiques, amb un temps mig de detecció prèvia a l'inici de la simptomatologia clínica d'uns minuts i amb una sensibilitat del 88%.

MJN-Seras va ser un dels projectes guanyadors del segon repte d-LAB, el programa de transformació digital de MWCapital, que buscava premiar projectes i solucions innovadores que, a través de l'ús i l'aplicació de dades personals de salut, poguessin, entre altres coses, gestionar i seguir malalties cròniques i tractaments mèdics. Per aconseguir que els reptes de d-LAB tinguin una traducció real, el programa facilita l'entrada de col·laboradors per implementar el projecte pilot.

En el cas de MJN-Seras, van ser la Clínica Corachan, MatSalud i la Universitat de Girona. Junts han fet l'assaig clínic del dispositiu amb pacients reals per avaluar que és capaç de detectar de forma precoç el risc d'una crisi d'epilèpsia, registrant l'activitat del cervell, digitalitzant-la i filtrant-la.

«Gràcies a la tecnologia de MJN-Seras es poden prevenir els accidents i les lesions de les persones que pateixen aquesta malaltia. Per evitar-los es genera un avís visual, vibratori i sonor a l'usuari abans de la crisi d'epilèpsia», explica David Blánquez, CEO d'MJN. L'usuari, en aquest moment, es pot posar en una situació de seguretat i evitar cops.

El projecte, a més, ha servit d'impuls per a la creació de la Unitat de l'Epilèpsia de Clínica Corachan, pionera en el sector privat de salut, i que agrupa un equip multidisciplinari de professionals.

Recentment la iniciativa gironina ha rebut dos guardons internacionals per continuar impulsant el projecte, en què treballen vuit persones i ha aconseguit reunir 1,5 milions d'euros en finançament entre rondes d'inversió, un préstec de l'entitat pública d'innovació Enisa i un programa de reptes d'R + D + I del Ministeri de Ciència, innovació i Universitats.

Aquesta mateixa setmana, ha rebut un dels tres premis Vodafone a la Innovació, en un acte a Oviedo. Ha rebut el premi en la categirua Solucio Social TIC, dotat amb 15.000 euros, que reconeix solucions amb ampli impacte social i de qualsevol àmbit.

Prèviament, a mitjans del mes passat, va ser un dels guanyadors dels premis Fundació Mapfre a la Innovació Social, als quals es van presentar prop de 500 iniciatives de deu països europeus. Es va endur el guardó en la categoria de millora de la salut i tecnologia digital, dotat amb 30.000 euros per continuar impulsant el projecte.

Prem per veure més contingut per a tu