La Conselleria d'Interior s'ha dotat d'una nova eina, que està en fase de proves a diverses regions europees, per anticipar fenòmens meteorològics extrems en casos d'inundacions, nevades, vent i incendis, amb la finalitat de facilitar la resposta davant les catàstrofes naturals.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, va destacar ahir la importància d'aquesta nova eina, l'A4CAT, que automatitza i integra totes les dades de Protecció Civil sobre inundacions, nevades, vent i incendis forestals, per facilitar la interpretació i anàlisis dels elements de risc davant fenòmens meteorològics extrems i poder anticipar la seva evolució a dues hores vista. La funció principal d'aquest instrument és realitzar un «salt qualitatiu» a l'hora de preveure inundacions, nevades, incendis forestals i torbs.

L'eina, que ha estat desenvolupada i coordinada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), creua més de 300 algoritmes, que provenen de diferents fonts d'informació, per emetre alertes sobre punts «molt concrets» del territori.

Des d'Interior consideren que A4CAT és una eina «vital» per garantir la seguretat dels ciutadans, ja que anticipa l'evolució a curt termini dels fenòmens amb molta precisió, a dues hores vista. Aquest tipus d'informació es creua amb la situació al territori d'elements crítics, com escoles, hospitals i zones inundables, fet que permet una gestió i resposta proactiva i no només reactiva dels equips d'emergències.

«Aquesta eina permet poder-nos anticipar davant els fenòmens meteorològics que provoquen emergències al nostre país i tenir una fiabilitat molt més elevada davant de qualsevol avís que emetem des de Protecció Civil», va destacar Buch. «És vital, ja que ens permet preveure qualsevol dels efectes que pugui tenir una emergència meteorològica».