Les autoescoles gironines asseguren que estan arribant al «límit», una situació causada per la falta d'examinadors de la DGT (Direcció General de Trànsit) que impedeix que els seus alumnes puguin fer els exàmens de conduir pràctics i, també, per l'amenaça d'una nova vaga del col·lectiu.

El president de l'Associació d'Autoescoles de les comarques de Girona, Joan Sala, afirma que la vaga que preveu fer el col·lectiu, que de moment no se'ls ha notificat ni la intenció, la «veiem molt malament, perquè els perjudicats som les autoescoles i els nostres alumnes» i afirma que la situació del dia a dia és de «sota mínims» a Girona, ja que hi ha un examinador de baixa i un altre que es jubila. Afegeix que tot i el reforç que avui els arriba d'un examinador itinerant, això no fa possible que tots els alumnes puguin examinar-se del test pràctic de conduir.

Per exemple, ahir Sala va portar sis persones a fer l'examen i només dues d'elles -un de cotxe i un de pistes- van poder-se examinar de la part pràctica. I és que assegura que la falta de personal de la DGT provoca que les autoescoles visquin retallades, ja que dels 13 exàmens que faria un dels professors al dia, es troben que potser en fan quatre només per la falta d'examinadors.

Afegeix que com ha denunciat ja el col·lectiu i també el sindicat CSIF en diverses ocasions, a Girona no hi ha gent que es vulgui presentar a les places. Sala destaca que de les quatre vacants, una l'ocuparà una de les actuals interines i de la resta de places «si hi ha cap incorporació, ja serà de cara a l'any vinent».

Tot això ha portat les autoescoles a viure situacions límit, diu Sala, que veuen com els seus alumnes no poden fer exàmens pràctics per falta de personal però també perquè encara hi ha molts dels alumnes que havien de fer l'examen abans de l'última vaga -que va durar mig any i va acabar al desembre- pendents de fer-lo.

El president de l'Associació d'Autoescoles de les comarques de Girona diu que es viuen situacions com ara que un alumne que «ha de repetir l'examen pràctic perquè l'ha suspès ho faci al cap de mig any» i fins i tot, també denuncia, hi ha gent que «està perdent la teòrica, ja que fa dos anys que estan pendents» perquè no han pogut presentar-se per alguna qüestió i per la gran cua de gent han de tornar a pagar la taxa d'examen i a més, han de tornar a examinar-se de la part teòrica del permís de conduir. També lamenta que aquesta situació d'incertesa i caos està generant pèrdues a les autoescoles i problemàtiques perquè tenen moltes despeses (personal, material, vehicles) tot i no poder portar tots els seus alumnes a examen.

Milers d'alumnes en cua

Quant a nombre d'alumnes pendents, si a principis d'any se'ls va facilitar la dada de 7.500 alumnes que havien d'examinar-se del test pràctic, Joan Sala destaca que no creu «que hagi variat massa el número» perquè encara hi ha gent pendent i naturalment, ja que les autoescoles tenen nous alumnes. Aquesta situació es pot agreujar per l'amenaça de vaga del col·lectiu d'examinadors de la DGT per a aquest mes de desembre i que Sala espera que finalment no es materialitzi.

De moment, segons fonts sindicals del CSIF, ja s'estan sondejant els examinadors i podria convocar-se les aturades parcials de cara als pròxims dies. El motiu per a aquestes aturades rau, com va assegurar el president d'Asextra (Associació d'Examinadors de Trànsit), Joaquín Jiménez a Diari de Girona, en què tot i tenir aprovat en els Pressupostos de l'Estat un complement per incrementar-los el sou, aquest augment encara no s'ha aplicat als salaris. El complement específic s'havia de traduir en un increment mensual del sou de 250 euros i, de moment, tot està pendent de tramitar en un ens del Ministeri d'Hisenda.