L'evolució creixent de la Pesta Porcina Africana (PPA) a Europa ha anat encenent totes les alarmes en els darrers mesos, tenint en compte que la malaltia va entrar a l'est de la Unió Europea (UE) a finals del 2014 i que a hores d'ara s'ha estès per diferents països com ara Bèlgica, Polònia, Romania i Ucraïna. A Sardenya, la malaltia és endèmica des de 1978. La creixent expansió ha motivat a què el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat vulgui reforçar les mesures de vigilància. Per part de l'administració, aquesta setmana va tenir lloc la primera reunió de la Comissió Interdepartamental per a la prevenció de la PPA, creada fa un mes per coordinar els diferents departaments per prevenir l'arribada de la malaltia al país. Durant la reunió, es va presentar el Pla de contingència que estableix els criteris per a la intervenció operativa de les unitats implicades, i es van valorar les actuacions realitzades fins ara, com ara els més de 29.000 controls serològics de bestiar porcí, 5.426 dels quals s'han fet a diverses comarques gironines.

En el marc de la reunió de la Comissió, la consellera del DARP, Teresa Jordà, va destacar que «evitar la pesta porcina africana és cosa de tots. Vull posar en relleu la feina que estan fent les explotacions porcines del país per reforçar les mesures de bioseguretat, un aspecte molt important si volem evitar que se'n detecti cap cas».

En aquest sentit, el consultor veterinari i membre del Col·legi de Veterinaris de Girona, Ramon Cedó, afirma que per ara no s'ha trobat cap focus a Catalunya i si es trobés, «el ressò seria important i les conseqüències econòmiques molt greus». Cedó aclareix que la PPA «és una malaltia vírica greu que només afecta els suids, és a dir, porcs domèstics i porcs senglars. Té un comportament molt virulent i una gran disseminació», motiu pel qual s'han activat totes les alertes.

La malaltia no afecta els humans i es transmet per contacte entre animals malalts i per la ingesta de restes d'altres animals morts, carn o restes d'aliments que continguin els virus. L'absència d'una vacuna eficaç contra el virus en dificulta el control, motiu pel qual la UE ha decidit redoblar els esforços de finançament per a la investigació en vacunes.

Actuacions fins al moment

En la reunió entre departaments, es van posar sobre la taula les actuacions dutes a terme fins ara per prevenir la malaltia. El Departament d'Agricultura destaca la creació d'un Grup per a la Prevenció del PPA, que defineix les mesures urgents de protecció, i el Grup d'Experts de PPA en fauna, que reforça la vigilància i permet la detecció immediata de possibles casos.

Pel que fa al sector ramader, s'han incrementat els requisits en bioseguretat i vigilància a les explotacions i escorxadors. Cedó recomana als grangers «revisar les barreres sanitàries que tenen les explotacions, és a dir, que les tanques estiguin en bon estat, que es faci un control dels moviments del bestiar o que les finestres tinguin tela metàl·lica, entre altres factors». Aquesta setmana a Girona ha tingut lloc la taula rodona «Pesta porcina: com afrontem el risc?», organitzada pel Col·legi de Veterinaris de Girona per «analitzar com millorar la bioseguretat de les granges i quins protocols d'actuació tenim previstos si apareix algun cas», determina Cedó.