Una setantena de metges d'atenció primària s'han concentrat aquest matí davant la Gerència Territorial de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, a l'hospital Josep Trueta. La protesta, convocada pel sindicat Metges de Catalunya, s'emmarca en els cinc dies de mobilitzacions que van arrencar dilluns per reclamar millores a l'atenció primària i a tor el sector concertat.

Amb consignes com "Menys corbates i més bates", "Volem més temps pels nostres pacients" o "Sigueu conscients que ens hem tornat valents", els facultatius han interpel·lat els directius de la sanitat catalana. També a la ciutadania, a la que han cridat a sumar-se a la protesta perquè "també els afecta".

Després s'han dirigit fins a la seu de la Generalitat tallant un carril de l'avinguda de França, el pont de la Barca i l'avinguda Ramon Folch.

Veure Galeria

El seguiment es manté

La tercera jornada de vaga es va tancar ahir amb una reducció del 55,39% de l'activitat als CAPs gironins de l'ICS, segons del Departament de Treball, que no ofereix xifres absolutes sobre el nombre de visites de medicina de família i pediatria no realitzades.

Pel que fa al seguiment de la vaga, el 42,8% dels facultatius de l'atenció primària de l'ICS a Girona, es van adherir al dia de vaga, segons Treball, una xifra que el sindicat convocant eleva fins al 75%, en la línia de les dues primeres jornades de vaga.

Així, segons les dades de l'administració, dels 451 facultatius dels 26 equips d'atenció primària de l'ICS que havien de treballar ahir, 193 es van sumar a la protesta. Pel que fa a la resta, 96 van anar a treballar amb normalitat i 162 van fer serveis mínims, que ahir van passar a ser del 33% després de dos dies al 25%.

Per la seva banda, MC xifra en un 75% l'adhesió dels facultatius gironins de l'ICS a l'aturada al matí i en un 74% en la franja de tarda.

En el cas de la sanitat concertada gironina, segons el sindicat, un 68% dels professionals va secundar ahir la protesta. Treball no ofereix dades de seguiment a la sanitat concertada per regions sanitàries, i al conjunt de Catalunya va ser del 15,44% als hospitals i del 14,78% als CAPs.