La Policia Nacional ha detingut 37 persones i ha desarticulat una banda dedicada a introduir menors vietnamites a Espanya per després explotar-los en centres de manicura, entre els quals n'hi ha a la província de Girona. L'organització tenia però la seva infraestructura a Barcelona i hauria aconseguit introduir almenys 730 ciutadans vietnamites a Espanya fent-los passar per Menors Estrangers no Acompanyats (Mena). Per aconseguir-ho, l'organització criminal iniciava els tràmits documentals de forma fraudulenta als aeroports de Barcelona i el Madrid. Segons la Policia Nacional, la xarxa criminal tenia com a objectiu aconseguir diners fàcils de persones innocents. Cobraven 18.000 euros per persona i la banda havia arribat a obtenir 13 milions d'euros. Durant tota l'operació policial, es van fer 100 inspeccions en centres de manicura de quinze províncies.

La investigació va començar a a principis d'any, després de l'augment de sol·licitants de Protecció Internacional i del protocol per als Mena en els aeroports de Madrid i Barcelona. En tots dos casos, els ciutadans vietnamites feien ús fraudulents d'aquestes figures. Després de la sol·licitud inicial en cap cas continuaven amb l'expedient sinó que el que buscaven era facilitar el seu accés a territori Schengen.

Amb aquesta finalitat, els immigrants viatjaven des del seu país d'origen cap a diferents països d'Amèrica del Sud, des d'on volaven de retorn per realitzar un trànsit fictici a Espanya i, un cop a l'aeroport, sol·licitaven Protecció Internacional o al·legaven ser menors no acompanyats.

Instruïen les víctimes

Aquesta forma de procedir per part de l'organització demostra, segons la policia, el profund coneixement de la legislació, de manera que instruïen perfectament a les seves víctimes sobre tots els passos a seguir pel que fa a rutes pels països intermedis, trànsit fictici a Espanya i al·legacions en els tràmits que realitzaven.

Fugien dels centres de menors

Quan obtenien l'accés al territori nacional si sol·licitaven Protecció Internacional rebutjaven l'aprofitament dels recursos assistencials i si era iniciat el protocol per a Mena fugien dels centres de menors per després, traslladar-se en transport públic, normalment en taxi fins a Barcelona.

L'organització formava grups de sis a dotze persones i cada un comptava amb un líder o guia que feia tot el trajecte amb ells, el qual parlava anglès per possibilitar una mínima comunicació en els països de trànsit i aeroports.

Banda professionalitzada

La Policia Nacional destaca l'alt grau de professionalitat i especialització de l'organització que facilitava a cada immigrant un telèfon mòbil del mateix color i model perquè contactessin a la seva arribada amb algun dels membres de l'organització. La banda cobrava als immigrants 18.000 euros per persona i tenia diferents mètodes de pagament, des d'un pagament en efectiu o bé la generació de deutes a abonar mitjançant treball sense remunerar a Europa o fins i tot la cessió de terres . El grup també tenia una infraestructura al Vietnam.

Un funcionari andalús arrestat

En l'operació s'han fet 37 arrestats i el CNP destaca la detenció d'un funcionari de l'Oficina Única d'Estrangers de Huelva, qui aportava els documents necessaris per justificar els requisits exigits per la legislació per a la consecució fraudulenta d'una autorització de residència i treball per arrelament social. Aquest funcionari estava en conveniència amb un empresari vietnamita, també detingut pels fets.