Les persones transsexuals o intersexuals que treballen com a monitores o directores d'activitats d'educació en el lleure i que s'han canviat el nom oficialment el podran utilitzar en els carnets i els diplomes que acrediten la seva formació. L'Associació catalana d'empreses del lleure, l'educació i la cultura (Acellec) ha celebrat aquesta mesura de la Direcció general de Joventut perquè, afirma, suposa «un avenç per als monitors i monitores trans».

Tant a les comarques de Girona com arreu de Catalunya, molts joves realitzen els cursos pertinents per aconseguir la titulació de monitors o de directors d'educació en el lleure. Una nova normativa promoguda per la Direcció general de Joventut -adscrita al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat- facilitarà que les persones transgènere, transsexuals i intersexuals que s'hagin canviat de nom i certifiquin que l'administració l'ha reconegut puguin utilitzar-lo en el seu carnet o diploma de monitors o directors d'activitats en el lleure educatiu.

L'Acellec valora positivament que es reconeguin els drets d'aquest col·lectiu present en el sector del lleure i que pugui acreditar-se amb el seu nom sentit, és a dir, el que es correspon a la seva identitat de gènere i no el que els van assignar al néixer.

Per aconseguir els carnets amb el nom correcte, les persones interessades han de presentar un formulari de sol·licitud de Joventut a l'escola on s'hagin format, una còpia de la targeta sanitària amb el nom sentit incorporat i una altra del certificat denominat «faig constar», de la Direcció General d'Igualtat.

Transsexualitat, intersexualitat i transgènere

La definició de la terminologia permet aclarir conceptes, de vegades confusos per a part de la població. Així, segons el Termcat, una persona transsexual se sent del sexe oposat al qual pertany biològicament. Una de transgènere tampoc s’identifica amb el gènere que li van assignar en néixer, cosa que pot ser tant perquè se sent del contrari com perquè la seva identitat no s’ajusta a les categories tradicionals. I una d’intersexual és aquella que, d’una manera natural, ha desenvolupat característiques físiques sexuals tant dels homes com de les dones.