Alguns dels terroristes dels atemptats del 17-A no es van radicalitzar tan de pressa com inicialment es pensava ni com a conseqüència de conèixer l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty. A principis del 2015 es van començar a interessar per l'islamisme radical i fins i tot algun d'ells ja consultava webs gihadistes o feia comentaris amb tendències clarament violentes. Durant uns mesos van compartir un grup de WhatsApp sobre temes religiosos i, individualment, alguns d'ells van informar-se sobre el Daesh, explosius o armes, a més d'autoadoctrinar-se amb cites a favor de la gihad, segons diversos informes de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra, inclosos al sumari de l'Audiència Nacional. Tot això podria haver estat influència de l'imam de la mesquita de Ripoll, que hi va arribar el mateix 2015, però també demostraria que alguns joves van influir en els altres per emprendre aquest camí.

Un informe dels Mossos analitza un telèfon mòbil trobat a casa de la família Aalla, a Ripoll, d'on van sortir tres germans implicats en la cèl·lula terrorista. La policia va determinar que el mòbil l'havia fet servir Youssef Aalla, mort en l'explosió de la casa d'Alcanar. En un xat de Facebook trobat en aquest telèfon, Mohamed Hichamy criticava el tractament informatiu que s'havia fet sobre l'atac islamista a la revista satírica «Charlie Hebdo» a París el gener del 2015, dos anys i mig abans de l'atac a Barcelona i Cambrils. Hichamy el justificava i deia que l'atemptat havia estat conseqüència directa d'una ofensa cap al poble musulmà. «Us podeu ficar la vostra llibertat d'expressió pel cul», deia literalment, i afegia que aquesta llibertat no podia «ofendre mig món». A més, en el mateix xat també instava a no odiar tot l'Islam: «Podries ser molt feliç si fossis musulmà, però el pitjor de tot és que us engreixen el cap amb el que us posen a la tele, de la mateixa manera que engreixen els porcs amb pinso». Fent referència als mateixos atemptats, Younes Abouaayaqoub també va defensar que no es podia culpar tots els musulmans del que feien només uns quants.

Entre març i octubre del 2015 cinc dels terroristes van compartir un xat de WhatsApp creat específicament per parlar de temes relacionats amb l'Islam. Els membres eren Youssef Aalla, Mohamed Houli Chemlal, Mohamed Hichamy, Omar Hichamy i Younes Abouyaaqoub.

Al pis dels germans Younes i El Houssaine Abouaayaqoub a Ripoll també s'hi va trobar un mòbil. Aquest contenia imatges de guerrillers islamistes armats amb fusells d'assalt de gran calibre i llançagranades. En una targeta de memòria s'hi van trobar imatges descarregades sobre la gihad i també s'hi va trobar una captura de pantalla d'un passatge de l'Alcorà que parla de la lluita contra els infidels, feta el gener del 2015. A més, hi havia una altra captura de pantalla d'una conversa de WhatsApp del febrer del 2015 en què un home deia: «No m'estic tornant fanàtic, estic complint amb la paraula d'Al·là».

El març el 2015 Youssef Aalla va consultar una notícia sobre l'alerta antiterrorista al Marroc i la detenció d'un gihadista a Manlleu (Osona), que havia tingut lloc aquell mateix mes. També tenia guardada una imatge publicitària del Daesh amb fotografies de soldats i vehicles militars d'aquesta organització terrorista, així com textos sobre la necessitat d'unir-se als mujahidins per enfrontar-se als occidentals i proclames a favor de l'organització terrorista.

Del juny d'aquell mateix any, al mòbil dels germans Abouyaaqoub s'hi va trobar la captura de pantalla d'un comentari a Youtube en què un usuari defensava l'Estat Islàmic i atacava l'Evangeli. També hi havia un article de l'agència de notícies Reuters que explicava què és l'Estat Islàmic i mostrava mapes sobre els plans d'expansió del Daesh amb l'Estat del Gran Califat i les seves divisions provincials, que abasten el nord i el centre de l'Àfrica, la península Ibèrica, els Balcans, Orient Pròxim i Orient Mitjà i l'Àsia central, així com la imatge d'un passaport fals d'uns suposats Estats Units de l'Islam.

En un telèfon mòbil de Mohamed Hichamy, trobat a l'Audi A-3 de Cambrils, es van localitzar converses d'àudio a través de WhatsApp entre Hichamy i diversos amics seus el març del 2016, 17 mesos abans dels atemptats, d'algunes de les quals es despren ja tendències islamistes radicals. Parlava sobre una Europa islàmica en algunes dècades i de la ignorància dels europeus comparats amb els marroquins, ja que amb 30 anys encara no han format família.

2017: Cançons, explosius i armes

Els agents d'Informació dels Mossos també van analitzar un altre mòbil trobat a casa dels Aalla, que no ha pogut ser atribuït a ningú en concret i que, fins i tot, podria pertànyer al pare d'un altre dels terroristes, Mohamed Houli Chemlal, ferit a Alcanar. De fet, l'aparell l'hauria utilitzat El Houssain Abouyaaqoub el dia abans dels atemptats. La memòria del telèfon tenia nombrosos àudios guardats: 128 eren «sures», versicles de l'Alcorà, i 41 eren «nasheeds», «cançons de caràcter gihadista combatent radical», segons els Mossos, que ho consideren una via d'autoadoctrinament.

En un telèfon que sí que s'atribueix directament a Said Aalla, mort a Cambrils, s'hi van trobar recerques a Youtube del març del 2017 de reportatges sobre el Daesh i sobre armes de foc. També hi havia imatges sobre Abu Bakr al Baghdadi, autoproclamat califa de l'Estat Islàmic, i la seva bandera. Sobre armes, Aalla hauria buscat «com disparar» un fusell d'assalt que fan servir molts exèrcits europeus, inclòs l'espanyol, l'HK G36, i tenia diversos vídeos sobre la qüestió, a banda d'altres continguts sobre com muntar, desmuntar i disparar armes de gran calibre i pistoles.

Al pis de Driss Oukabir s'hi va trobar un ordinador portàtil on hi constaven recerques a Google amb unes 700 imatges de martells, destrals, punyals, matxets i armes de foc, imatges que s'haurien descarregat abans del 5 de juny del 2017. També s'hi van trobar visites a pàgines web de ferreteries online i d'Amazon, on s'haurien pogut comprar algunes d'aquestes armes. Des d'aquell ordinador es va visitar un perfil de Facebook anomenat Atef Abouyacoub, cognom que correspon amb el del conductor de la furgoneta mortal de la Rambla i un dels atacants de Cambrils. D'aquest perfil se'n van extreure imatges i textos en àrab que fan referència a la vida i la mort. Fins i tot hi ha una conversa d'aquest usuari amb un altre home en què parlen de l'entrega d'una pistola i «el trio del terror».

A la furgoneta Renault Kangoo llogada per Mohamed Hichamy i abandonada perquè va tenir un accident a l'AP-7 poques hores abans de l'atac a Cambrils, s'hi va trobar un mòbil amb nombrosos documents sobre la fabricació de cinturons i armilles explosives. El telèfon també podria pertànyer a Younes Aboouyaqoub, el conductor de la Rambla.

En una tauleta electrònica trobada a la casa d'Alcanar, probablement de Mohamed Houli Chemlal, també s'hi van trobar continguts de caire gihadista.