Els 22 alcaldes de la Costa Brava no acaben d'estar satisfets amb la moratòria aprovada per la Generalitat per impedir la proliferació d'urbanitzacions a primera línia marítima. Malgrat reconèixer que es tracta d'una bona iniciativa, lamenten haver-se'n assabentat per la premsa i demanen que s'hi introdueixin alguns canvis, ja que d'aquesta manera queden afectades parcel·les de particulars en zones ja construïdes que tampoc poden rebre la llicència malgrat sigui per fer només una o dues cases. Segons l'alcalde de Begur, Joan Loureiro, això acaba perjudicant els paletes, pintors o fusters de cada municipi. El Secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, que ahir es va reunir amb els representants municipals, va admetre que havia rebut alguns «retrets» per part dels alcaldes però va explicar que la discreció era necessària per poder aprovar la moratòria amb celeritat. També va assegurar que tant aquesta moratòria com la que està prevista que s'aprovi al febrer, així com la redacció del Pla Director que n'ha de sorgir, es faran treballant «colze a colze» amb el territori. ­Finalment, es va disposar a anar «fins al detall» per veure si cal corregir algun aspecte de la moratòria.

Fa pocs dies, la Comissió d'Urbanisme de Girona va aprovar la suspensió durant un any de la tramitació d'instruments de planejament i de gestió i la concessió de llicències d'obra nova en els primers 500 metres del litoral gironí per a projectes situats majoritàriament en terrenys amb pendent. D'aquesta manera, la moratòria, que ja està en vigor, suspèn l'execució dels projectes més insostenibles mentre el Departament de Territori i Sostenibilitat redacta el nou Pla director urbanístic, que analitzarà l'ordenació de tots els sòls pendents de desenvolupar cas per cas i intentarà frenar els que puguin ser més perjudicials per al paisatge i el medi ambient.

Ahir, Agustí Serra es va reunir amb els alcaldes dels 22 municipis afectats, que li van transmetre el seu malestar perquè no se'ls ha tingut en compte en la redacció de la moratòria. «Ens en vam assabentar per la premsa, no va haver-hi cap reunió prèvia i, per tant, no hi hem pogut incidir», va lamentar el batlle de Begur, Joan Loureiro. L'alcalde baix-empordanès va considerar que «cal revisar aquesta moratòria», ja que estan d'acord amb què serveixi per aturar els grans projectes, però lamenten que també impedeixi el desenvolupament de petits sectors en zones ja urbanitzades, fet que pot perjudicar l'economia local de cada municipi. «S'ha de revisar cas per cas, perquè està afectant a molta gent, entre ells els petits constructors i també els professionals com fusters o pintors», va advertir. Per això, va considerar que la Generalitat ha de comptar amb ells per tal d'anar al detall de cada cas. «Si s'hagués consensuat abans, el problema ja estaria respost», va indicar.

Davant d'això, Serra va coincidir amb què caldrà treballar «amb l'estreta col·laboració del món local» en la moratòria i la redacció del pla director, i es va mostrar disposat a anar «al detall» de cadascun dels projectes per veure si es pot tirar o no endavant.