03 de febrer de 2019
03.02.2019
Diari de Girona

Begur diu que no pot aturar el projecte de Sa Riera perquè el promotor té llicència

L'Ajuntament convoca una reunió amb veïns per detallar com afecta la nova normativa a la població i edita un díptic

03.02.2019 | 01:14
Begur diu que no pot aturar el projecte de Sa Riera perquè el promotor té llicència

L'alcalde de Begur, Joan Loureiro, ha respost als ecologistes que no pot aturar el projecte per construir 52 habitatges als jardins de Sa Riera, a tocar de platja, perquè el promotor ja compta amb la llicència d'obres, que es va atorgar abans que Urbanisme aprovés la moratòria que impedeix construir, durant un any, a primera línia de mar a tota la Costa Brava. L'ajuntament baix-empordanès va convocar ahir una reunió amb veïns per detallar com afectarà la moratòria a la població, on ha aturat projectes a la cala d'Aiguafreda o a la pedrera de S'Antiga. Entre els assistents hi havia representants ecologistes que li reclamaven revocar la llicència de Sa Riera, però també un promotor amb terrenys afectats per la moratòria que va amenaçar amb deixar de pagar l'IBI.

La Plataforma SOS Aiguafreda-Salvem la Costa de Begur i Ecologistes en Acció han interposat, aquesta setmana, una denúncia urbanística a l'Ajuntament contra el projecte «Jardins de Sa Riera», que preveu aixecar 52 habitatges a tocar de la platja.

Les entitats volen impugnar la llicència d'obres i consideren il·legal que aquests terrenys s'hagin classificat com a sòl urbà. A més, denuncien que ja s'estan talant arbres i que s'hi han començat a fer moviments de terres.


Què implica la moratòria?

L'Ajuntament de Begur va convocar ahir una reunió amb els veïns per tractar aquest i altres projectes urbanístics pendents de desenvolupar a la població. I també per explicar amb detall què implica la moratòria aprovada per la Comissió d'Urbanisme i que suspèn, durant un any, la tramitació de nous projectes per construir a primera línia de mar als 22 municipis de la Costa Brava.

L'alcalde de Begur, Joan Loureiro, va detallar que la moratòria no afecta el projecte per construir 52 habitatges a Sa Riera, tot i que sí que inclou l'hotel que hi ha previst. Loureiro va subratllar que el promotor ja comptava amb la llicència d'obres municipal abans que s'aprovés la moratòria i, per tant, el projecte «pot continuar amb la seva execució».

L'alcalde va advertir que revocar la llicència podria suposar afrontar indemnitzacions milionàries i va recordar que «salvar» Sa Tuna –un altre paratge de la població- ja va implicar el pagament de més de dos milions d'euros pel conveni urbanístic per a la pedrera de S'Antiga. Aquest darrer, de fet, és un dels projectes aturats per la moratòria i que també desperta oposició ecologista. S'hi preveuen cinc habitatges unifamiliars aïllats de planta baixa més un pis.


Pagar indemnitzacions

«No m'agraden les grans promocions, però com ho aturem?», es va preguntar Loureiro, que va afegir que, com a alcalde, ha de pensar en el conjunt de la ciutadania de Begur. «I això passa per preservar boscos i preservar paisatge però també per no arruïnar el poble», va afegir. Segons l'alcalde, tan ruïnós seria hipotecar les arques públiques per pagar indemnitzacions com permetre que el desenvolupin tots els projectes constructius pendents.

Per això, va fer una crida a la calma als veïns i confia que el nou pla director de revisió de sòls que està redactant el Govern permeti reduir la pressió urbanística al litoral gironí. La reunió informativa va comptar amb la presència de la subdirectora general d'Estratègies Territorials i Coneixement del Departament de Territori i Sostenibilitat, Maria Rosa Vilella, que va confirmar que preveuen aprovar l'avançament del pla aquest mes. Serà aleshores quan s'aplicarà una segona moratòria més enllà dels 500 metres que afecta la primera.


Pendents de la nova moratòria

Aquest nou pla urbanístic analitzarà parcel·la per parcel·la amb l'objectiu d'intentar reduir la possibilitat de construcció a la Costa Brava. D'aquest anàlisi, es poden adoptar tres decisions diferents depenent del cas: resoldre que no es pot aturar l'edificació, reordenar els sectors per reduir-ne la construcció i reduir l'impacte ambiental o desclassificar els sòls per impedir que s'hi puguin aixecar edificis.

Entre els assistents a la reunió, representants d'entitats ecologistes que van retreure a l'alcalde i als assessors urbanístics que no es busquin fórmules per aturar projectes, com el de Sa Riera.

També hi va haver, però, veus d'afectats per la moratòria. Un exemple és un propietari de tres parcel·les, segons va dir, a la zona de Sa Tuna. Aquest propietari va assegurar que al llarg dels anys ha invertit més de 200.000 euros en concepte de taxes i per mantenir els terrenys amb l'objectiu d'acabar-hi construint.

Ara, però, amenaça amb deixar de pagar l'IBI. «Estic en tot el meu dret de tancar l'aixeta si resulta que ara tindré un terreny rústic», va criticar.

Segons va detallar, ha posat el cas en mans de juristes per explorar l'opció de reclamar a l'Ajuntament el retorn de l'impost abonat durant aquests anys. «Estic a favor del paisatge, es poden regular i dissenyar els projectes però no a costa de propietaris amb drets adquirits», va reblar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit